Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Гео Милев е зверски убит, когато Леда е едва на 5 годинки

Обичаната детска писателка Леда Милева, която почина на 93 г., е преживяла не една и две трагедии в своя живот. Била само на 5 години, когато баща й – големият поет и общественик Гео Милев, е зверски убит през кървавите събития на 1925 г.Преди двайсетина години тя загуби и любимия си съпруг Николай Попов – известен преводач на американска, английска и африканска литература, с когото състави и издаде няколко великолепни поетични антологии. Неотдавна Леда загуби и любимата си дъщеря Емилия, която дълги години работеше в БТА, най-напред като преводачка от английски език, а след това и като шеф на редакция “Международна информация”.

Емилия е от първия брак на Леда с известния в миналото футболист и треньор Никола Димитров-Фъц. За кратко тя бе съпруга на големия художник илюстратор Стефан Марков, който почина от рак. От него има дъщеря – Цвети, която също има сериозни здравословни проблеми.

На 5 февруари миналата година Леда Милева отпразнува поредния си достолепен рожден ден – известната писателка, поетеса, преводачка и общественичка навърши 92 г. Милева беше претоварена от ангажименти и трудно можеше да бъде открита дори по телефона. Знаехме си отпреди – отказва всички интервюта. Преди една година пред „Над 55“ покойната писателка призна: „Не мога да избягам от „Зайченцето бяло, въпреки че то е едно от първите ми стихотворения и го написах случайно, на коляно, а то още подскача, та какво остава за мен! Не мога да избягам от живота си, затова го живея на пълни обороти. Не познавам друг начин на съществуване!“. Когато й задавам въпроси за възрастта, тя припомня родовата си история. Най-далечният прадядо по линия на майка й Мила, Керан, живял 150 г. „Дай Боже да го надмина! Аз много държа на семейните традиции“, каза пред игодина пред „Над 55“ неуморната Леда.

– Стига ли ви пенсията? Как се справяте с битовите тегоби, които не заобикалят пенсионерите и възрастните интелектуалци?

– Пенсията ми е сравнително висока, вземам 500 лв., а и живея със сина си, така че винаги мога да разчитам на всякаква подкрепа от негова страна. Не се оплаквам, всичко е наред.

– Как намирате телевизията, която ръководихте дълго време?

– Гледам телевизия всеки ден. Сякаш съм си още директор. Ядосвам се как са облечени, как говорят неграмотно и все ми се иска да се обадя на Вяра Анкова, но то май трябва да й се обаждам всеки ден, разочарована съм.

– Ще помогне ли сегашното правителство да излезем най-сетне от мизерията?

– Прави са хората да негодуват и да протестират, да искат повече пари за старините си, особено след като са отдали младост, сили, труд на същата страна, която им се отблагодарява днес по този начин. Ще излезем все някога от прехода, не може да е все така, но кой би се ангажирал да каже кога точно, най-малко аз. Но аз съм оптимистка по природа и вярвам, че нещата ще се оправят. Когато и да е това!

blitz.bg