Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

ДКЕВР иска нови общи условия за ЕРП-тата

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще започне обществено обсъждане с потребителските организации и електроразпределителните дружества за промяна в общите условия на трите ЕРП, така че да се избегнат всички клаузи, поставящи потребителите в неравностойно положение.Това заяви днес пред журналисти и.д. председател на ДКЕВР Андон Роков. В момента във фактурите за ток са описани всички ценообразуващи елементи, за да има по-голяма прозрачност, но хората се затрудняват да ги разберат, посочи Роков.Ето защо ще бъде променен видът на фактурата и в нея задължително ще бъдат посочени точният период, за който се плаща енергия, количеството доставена енергия и цената за единица мощност.По тези три параметъра всеки един потребител ще може да си направи сметка какво количество енергия е изразходил и колко дължи, каза Роков.

Освен вида на фактурите, ще бъдат преразгледани и всички клаузи, които поставят потребителите в неравностойно положение спрямо дружествата.Ще се постави изискване отчетният период да е в рамките до 30 дни,ще наложим и изключително кратки срокове за отговор – и то писмен, на всяка постъпила жалба до ЕРП, заяви Роков. Той посочи, че процедурата по обсъждане на новите общи условия ще отнеме около месец и половина и след това ще бъдат въведени промените.

Според и.д. председател на ДКЕВР протестите на потребителите имат основание, защото дружествата вместо за 28-30 дни са отчели по-дълъг период, на някои места стигащ до 40 дни, което е увеличило размера на сметките.Дружествата е трябвало да обърнат по-голямо внимание на клиентите си и да направят разяснителни кампании, преди да им изпратят сметките за по-дълъг период, смята Роков.

Като друга основателна причина за по-високите сметки и за протестите той посочи подаването на по-ниско напрежение електроенергия от установеното по БДС от 220 киловолта.Роков каза, че това е установено в редица по-малки населени места, където не са направени достатъчно инвестиции в мрежата. Той заяви, че след приключване на проверката ЕРП ще бъдат санкционирани за това, така както се предвижда по закон.

Предстои ДКЕВР да провери и какви са реалните загуби на дружествата при процеса на пренос и разпределение на енергията по мрежата, посочи още Андон Роков. В момента в цената на тока се калкулират 15% технологични загуби, уточни той.Роков изрази категорично мнение, че не може да се говори за премахване на таксите за пренос, разпределение и достъп. Електрическата енергия не е достатъчно само да се произведе, тя трябва да стигне до домовете на потребителите – да мине през мрежата, да се трансформира, и всичко това носи след себе си разходи, обясни той.Роков коментира още, че не може да се говори за национализация на електроразпределителните дружества в страна като България, която е членка на ЕС.
vesti.bg