Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Фейс и Стрийт – двете лица на протеста

Ако човек реши да отдели час-два на страницата във Фейсбук, в която става организацията на протестите срещу високите януарски сметки за ток, главата му ще бръмне. Няма начин да проследиш всички хвърчащи реплики, коментари, призиви и т.н. Абсурд е да ги систематизираш мислено и подредиш в някаква последователност, която да бъде наречена кауза. Поне аз не успях, но някой умен може и да има по-голям шанс.

Страницата е каламбур от призиви и коментари. Разискват се теми за национализация на ЕРП-та или по-точно се пробутват като единствено правилно решение и цел №1 на протеста. Досущ като позицията на една политическа сила. Някои от пишещите подкрепят национализацията, други я отхвърлят категорично, трети питат дали това трябва да е основното искане. От време на време минава някой и друг коментар, че недоволството всъщност е срещу високите сметки за ток. Те обаче бързо потъват в припирните, които бистрят всички несгоди в държавата и търсят кой е виновен за тях.

Лошо в тия дискусии няма, напротив – нали казват, че в спора се раждала истината. Обаче дискусията остава само на страницата във Фейсбук. По време на самите протести – вън на улицата в реалния живот, за съжаление няма тези, няма идеи, няма ясни искания, няма обща кауза. Има скандирания – „Мафия“, „Всеки ден ще е така до победата“, „Българи – юнаци“ и още песнопения познати от футболните стадиони, които сега ще спестя от благоприличие. Най-често срещаният плакат пък беше нещо от сорта – „Варна – столица на терора“, което е изписано на фона на полицейски белезници. Все едно протеста е срещу полицията.

Във Фейсбук има и откровени призиви за сблъсък с органите на реда. Такъв определено е призива за блокиране на Аспарухов мост. От вълненията през последните дни категорично стана ясно, че на жандармеристите явно им е разпоредено да не допускат подобно нещо. Тоест, моста на всяка цена да остане отворен. По всички други градски улици и булеварди органите на реда не възпрепятстват по никакъв начин митинга. При това до сега шествието нито веднъж не е минало по маршрут, който е одобрен. Камо ли пък да стигне до Енерго-Про, които всъщност ни натресоха високите сметки за ток. Тоест митинга излиза извън рамките на закона. Въпреки това полицията не прави дори и опит да го разтури, въпреки че има пълното право на това. Напротив – съпровожда протестиращите, без значение на къде ще свърнат и се оптива да подсигури някакъв що годе нормален автомобилен трафик, така че да не стане колосално улично задръстване. Полицаите не отвърнаха със сила дори и когато протестиращите заобградиха бусовете на жандармерията и така ги възпрепятстваха да изпълняват служебните си задължения. Единственото място, където органите на реда дават сериозен и категоричен отпор са подстъпите към Аспарухов мост. Въпреки това във Фейсбук упорито надуват тръбата със зов за тотална блокада на моста. Този призив има поддръжници в социалната мрежа, но за щастие търпи и сериозни критики.

Много са и коментарите за това каква е целта на протеста. Някои настояват, че е национализация на ЕРП-тата. Други искат революция и сваляне на властта. Трети предлагат протеста вече да не е само срещу сметките за тока, а… абе да е нещо като протест срещу всичко. Това е гарнирано с призиви – „Да си върнем България“. Има и прагматици, които настояват, че протестират или биха протестирали срещу нещо конкретно и бързо постижимо – анулиране на високите януарски сметки и тяхното преизчисляване. Такива хора настояват протестните искания да вървят от крачка на крачка, а не нещата да бъдат тласкани към общи приказки, бунтове и революции.

Такива дискусии и още много други дискусии вървят на страницата в социалната мрежа. На вън – на улицата, обаче това го няма. Има протестно шествие на недоволни от високите сметки, които обаче скандират срещу полицията, държавата, общината… за по-кратко и ясно викат „Мафия, мафия…“.

Във Фесбук на мен лично ми хареса един коментар, в който човек твърди, че смята да си подпали демонстративно сметката за ток пред централата на Енерго-Про. Не че това ще го отърве от фактурата, а защото така ясно ще покаже какво и от кого иска – Енергото да му я изчисли отново, но за срок в рамките на 30 дни, вместо да го убеждава, че месец януари продължава 40 дни. Точно, ясно и кратко, както се казва. Остава да видим дали ще го направи.

Иначе протеста във Фейсбук ще продължи да си върви в едни релси, а реалния на улицата – в други. Какъв ще е крайния резултат от това не знам, но едва ли ще е в полза за хората, чиито сметки за ток с в пъти по-високи от обичайните. Хората, които с чисти сърца излизат на тия протести, които нямат скрити задни мисли и нямат кукловоди, които да им дърпат конците. А такива имаше и има много – майки с детски колички, пенсионери с бастуни и още и още.
Даниел Русинов