Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Брожения сред инициативния комитет на протеста във Варна

Публикуваният във Фейсбук списък с имената на инициативния комитет на варненския протест срещу завишените сметки за ток, предизвика яростна полемика в социалната мрежа. Коментиращи в страницата на протеста негодуват и определят това като опит за яхване на гражданското недоволство. Според тях инициативата за протеста е на самите граждани и поради това, комитетът не може да се нарича инициативен, тъй като се е появил след това. Други пък контрират, че учредяването на такъв комитет е единствения начин исканията на протестиращите да бъдат поставени според законовите изисквания. Също така има и питания, защото комитетът е сформиран някак тайно и непрозрачно.

В самия инициативен кометите са вписани имената на 15 души, като под номер 1 е това на бившия футболист Иван Петров. Участници във Фейсбук-страницата на протеста веднага разконспирираха, че сред 15-те има има партийни функционери от Атака, ВМРО и хора свързани непряко с други политически формации. Подчертава се, че някои от тях от години организират или се пришиват и опитват да оглавят почти всички граждански протести в морската столица. Недоволство има и спрямо участието в комитета на арх. Калина Павлова. В неделя тя призова хилядите излезли на протест варненци да се включат в подписка за референдум за Морската градина. Друг от комитета – Кънчо Бонев пък е осмян като „професионален революционер и на всяко гърне мерудия“.

Коментарите не подминават и Иван Петров, който е определян като лицето на протеста във Варна. Спрямо личността на бившия футболист е зададен въпрос вярно ли е, че е бил изгонен от националния отбор заради… кражба на дънки или това е манипулация разпространявана за него. Има и твърдения, че е излъгал в интервю за една от националните телевизии, за нещо свързано с нападението срещу него.

Въобще, пишещите във фейсбук-страницата посветена на протеста, се опасяват, че вмъкването в инициативния комитет на партийно или икономически обвързани по някакъв начин с партийни офиси хора, ще опорочи гражданското недоволство.

В резултат на тази полемика, двама от членовете на инициативния комитет обявиха, че се оттеглят от него. Но не и от протестите. Това са Петя Харалнова, която заявява, че не е имала представа, че в комитета участват хора с партийни обвързаности. „Мислех, че всички са обикновени хора като мен“, пише тя. Другият, който се оттегля Иларион Ананиев. Младежът подчертава, че ще продължи да участва в ежедневните протести. Той вижда своята роля и тази на съмишлениците си в осигураването на безопасно протичане на протестните шествия. Все пак в походите по варненските улици участват майки с деца и възрастни пенсионери.

dnesplus.bg