Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Антраник Шакариян: Варна може да остане без градски транспорт

Изпълнителният директор на „Транстриумф холдинг“ АД Антраник Шакариян разпрстрани открито писмо до общинските съвестници, в което алармира, че Варна може да остане без реално функциониращ градски транспорт. Публикуваме писмото без съкращения:

„ОТКРИТО ПИСМО

Уважаеми дами и господа, общински съветници,

Пиша това открито писмо, за да алармирам местния законодателен орган на Варна – Общинския съвет, в лицето на всеки от вас, за опасността от срив в  обществените превози на пътници на територията на общината. Проблемите в бранша ексалират буквално всеки ден и, ако няма навременна и адекватна реакция, Варна реално може да се изправи пред неработещ обществен транспорт още тази пролет.

След драстичния скок на горивата,  намаляване на пътниците и занижаването на доплащанията за картите на пенсионерите от началото на 2012 г. „Транстриумф Холдинг” АД принудително извежда автобуси от линиите, които обслужва, тъй като е в практическа невъзможност да поддържа сервизното им обслужване на нужното ниво. “Транстриумф Холдинг” АД притежава и поддържаше в експлоатация  150 автобуса по маршрутните си разписания. От началото на февруари  в движение са оставени 90 автобуса, тъй като липсват средства за ремонт и поддръжка.

Сигурен съм, че общинският превозвач – „Градски транспорт” ЕАД, който вече декларира огромните си загуби, също е принуден да спира от движение автобуси, за да не прави компромиси със сигурността на пътниците. В същото време общинските специалисти говорят , че същият този транспортен оператор трябва да мине на диета – при натрупани загуби над 2 милиона лева, или да издържи до юни, когато ще дойдат новите автобуси, от които се очаква автоматично да оправят положението.

Мислите ли, че всичко това е сериозно? Кои са тези специалисти? Какво са направили за ГРАДА ни и кой  може да им се довери?

Другото сигурно е, че и кметската администрация, и част от Вас считат мълчанието по проблемите на транспорта за логично, при условие, че се очакват 70 нови автобуса по проекта за интегриран градски транспорт. Трябва да ви уверя, че до пристигането на тези автобуси има най-малко пет месеца, а до тогава, при съществуващите условия,  Дружеството ни няма да може да  запази качеството на пътническите превози във Варна. Сигурен съм, че и общинското дружество трудно ще достигне до заветния юнски финал. Онези, които имат представа от организацията на обществения превоз на пътници във Варна, са наясно, че тези нови автобуси и да пристигнат, не са в състояние да гарантират тази дейност в обема, потребен за цивилизованото обслужване на гражданите. И тук логично идва въпросът какво ще стане, ако доставката се забави по някакви причини или пък изобщо не се състои. Унищожавайки съществуващите възможности, някой мисли ли как да гарантира транспорта в “най-добрият град за живеене”.

Това бездействие не може да продължава до безкрай, тъй като цената ще платят варненци, които ще бъдат принудени да чакат по спирките с часове, за да се придвижват. Във Варна –  града, който имаше един от най-добрия транспорт в страната, е на път секторът да бъде ликвидиран.

В същото време пунктовете ни продължават да продават абонаментни карти на пенсионери над 65-годишна възраст, без да е ясно Община Варна ще плаща ли и, ако да, каква част от стойността им ще покрива през тази година. Парадокс е и фактът, че за издаването на тези карти за първото тримесечие на новата година към транспортните оператори не бе изпратено нито едно писмо или указание от общинската администрация. С цел да се избегне всякакво напрежение, транспортните оператори на свой риск от началото на януари започнаха тяхното издаване. Предполагам, че за процентното отношение за покриване на същите тези карти ще вземете вашето решение, без да го съгласувате с превозвачите. Тази практика, за съжаление, се превърна в норма на поведение от страна на кметската администрация в последните години. Ще остане въпросът до колко ние ще сме съгласни да провеждаме Вашата социална политика на наш гръб. Защото практически именно транспортните фирми, а не Общината, реализират социална политика спрямо най-възрастните ни съграждани при досегашното финансово разпределение на ангажиментите.

Независимо от скъпите горива и малко пътници в автобусите, „Транстриумф холдинг” АД през 2010 г. инвестира 6 млн. евро в нови автобуси в името на качествения превоз на варненци. Въпреки това и напук на тежките пазарни условия, миналата година Общината еднолично наложи на превозвачите да поемат  основната тежест по превоза – както на 67-годишните, така и на навършилите 65 г., като остави за себе си едва 25% от цената на картите. В резултат на това почти 2 млн. лв. от гласуваните в бюджет 2013 г. се оказаха недостъпни  за превозвачите и бяхме принудени да съкращаваме персонал и да спираме автобуси от движение. Резултатът от този факт е ясен – всички негативи за нас и обратно – всички позитиви за вас.

Повече от 20 години „Транстриумф холдинг” АД обслужва част от общинската транспортна схема на Варна, към момента – 53% от линиите по нея, като в този период изгради необходимата инфраструктура да гарантира безопасността на пътници и работещи.

За съжаление, в последните няколко години общинската администрация на Варна  абдикира от проблемите на транспорта, като демонстрира липса на дългосрочна и устойчива стратегия, както и. пълно несъобразяване с ежедневните проблеми на транспортното обслужване. Доказателство за това са десетките писма, с които ние – превозвачите, сме алармирали за трупащите се проблеми в сектора, но никой дори не отговаря на сигналите ни. Всичко, въху което се крепи бъдещето на градския транспорт на град Варна, е версията за реализирането на проекта за интегриран градски транспорт.

Уважаеми, дами и господа, общински съветници, Настоявам за вашата спешна намеса в решаването на проблемите в транспорта на Варна. Всяко забавяне рискува да превърне Варна от град с перфектно организиран и функциониращ транспорт в град без транспорт, съответстващ на 2013 г. в страна, членка на ЕС.

За да не се стигне до подобен срив на сектора, е нужно:

– В бюджет 2013 общинският бюджет да гарантира 40% от цената на пенсионерските карти;

– Общинската транспортна схема най–после да бъде модернизирана;

– Общината да зададе ефективен модел на публично-частно партньорство в транспортния сектор, което да гарантира високо качество на обществените превози, трайна заетост в бранша и ефективно партньорство;

– Срещу по–качествената услуга –  да бъде повишена цената на превоза

Ако не се пристъпи към комплексно прилагане на тези мерки, съществуват следните рискове :

1.Превозвачът „Транстриумф Холдинг“АД да бъде принуден еднолично да обяви по-висока цена на билета

2.Дружеството да изпадне в невъзможност да обслужва губещите линии и да преустанови изпълнението им.

3. Да се стигне до цялостно преустановяване на обслужването.

Решението дали да вземете отношение и да разпоредите реакции от страна на администрацията по това наше писмо е Ваше. Като отговорен партньор на Община Варна през последните 20 г. съм длъжен да Ви информирам, че времето не работи в полза на обществения транспорт. За неговото оцеляване са нужни бързи решения. Вашите решения. Сега. Не през юни. Или след това. Въпреки затруднения диалог с местната власт, ние запазваме вярата си в здравия разум на местния законодателен орган и адекватните му решения.

С това писмо нашият дълг  към града считаме за изпълнен.

С уважение: Антраник Шакариян,
Изпълнителен директор на “Транстриумф холдинг” АД“