Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.06.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Проф.Валери Стоянов: Обстановката се усложнява, хората ще се вдигнат едни срещу други

Протестите няма да стихнат, но хората ще се обърнат един срещу друг и ще излязат извън контрол. Това каза пред Дарик проф. д-р Валери Стоянов, преподавател в катедра „Психология“ на Варненския свободен университет. Според психолога протестиращото множество вече се е разцепило на две, като причината за това е оставката на правителството на Бойко Борисов. Едните съжаляват, че въобще са протестирали.
Обстановката ще се усложни още повече, смята проф. Валери Стоянов. Според него вчерашната пресконференция на министър-председателя и днешната оставка на кабинета са опит да се овладеят протестите, но те няма да стихнат, тъй като се наблюдават реваншистки вълнения и от двете посоки.

Специалистът обясни, че все още няма тълпа, но ситуацията в момента е на ръба. За преминаване на границата е необходима още съвсем малка степен нагнетяване на напрежението. Допълнителната афектация може да дойде от действията на провокатори или дори на самите организатори на протестите, смята проф. Стоянов. Университетският преподавател определя групите протестиращи към момента като инцидентни множества. Те са инцидентни, защото се е събрала голяма група от хора, които не се познават, но са водени от идеята да изразят недоволството си.

В рамките на това инцидентно множество се развиват определени процеси. Сериозната опасност нещата да излязат извън контрол се появява, когато тези, които са се наели да бъдат лидери, изпуснат момента и позволят множеството да се афектира допълнително в резултат на посланията. „Възможно е в рамките на инцидентните множества да бъдат пуснати провокатори, които да направят тази афектация. Идва един момент, в който в рамките на това множество връзките се разкъсват и възниква тълпата, която е агресивна“, каза още проф. Стоянов.

Трансформирането в агресивна тълпа може да се получи, ако дори само 30% от множеството бъдe заразенo с дадена емоция. Тогава ефектът на доминото може да обхване и останалите 70% и на практика много малка група да повлияе няколко хиляди човека.

В тази връзка специалистът смята, че полицията към момента реагира адекватно на ситуацията, защото във Варна все още не се е стигнало до сериозни сблъсъци. „Хората са много чувствителни към тези действия, ако те не са разумни и не са премерени, могат да предизвикат афектация и тълпата“, посочи проф. Стоянов. Той добави, че органите на реда успяват да удържат напрежението, защото все още не е достигнато нивото, което води до формирането на тълпа. Моментът обаче не е далеч, смята психологът.

При натрупването на афектацията настъпва анонимност на хората и започва рязка деградация в поведението. Хора, които в обществото са изключително успешни, много доброжелателни и внимателни, в тълпата озверяват. Те трудно биха се разпознали, ако видят кадри на другия ден, каза още проф. Стоянов.

Пикът на събитията не е далеч, защото малките групи, които хвърлят камъни, сякаш намират още последователи и цялото множество може да се взриви в даден момент.
„Най-опасни са тези, които са отишли на протеста без ясна позиция, агресивни са и са само заради шоуто.“, коментира проф. Стоянов. Той поясни, че при тях водещи са разрушителното поведение и деградацията. Такъв е случаят с излезлите на места футболни агитки, които могат да увлекат със себе си и други млади хора, което бързо да превърне инцидентното множество в тълпа.

По думите на психолога начинът да бъде овладяно множеството е да бъде разбито на малки групи от полицията. Тогава човек започва да възвръща съзнанието за собственото аз и да изпитва страх.

Преките участници в протестите са тези, които са на прага на бедността. Останалите или постепенно ще ги подкрепят, или ги подкрепят, но не излизат, каза университетският преподавател. Самият той не скри, че избягва подобни прояви, защото при афект множеството лесно може да се превърне в озверяла тълпа. Тогава хората стават напълно неконтролируеми и е възможно да се стигне до жертви.
dariknews.bg