Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Българска киноакция на фестивала в Монс

Четири игрални, един документален и два късометражни филма от България бяха показани на 29-ото издание на FIFA (фестивал на любовния филм) в белгийския град Монс (15-22 февруари). „Аз съм ти“ на Петър Попзлатев  участва в международния конкурс, а „Аве“ на Константин Божанов, „Вяра, любов и уиски“ на Кристина Николова, „Островът“ на Камен Калев, „Последната линейка на София“ на Илиян Метев, а също „Станка се прибира вкъщи“ и „Моят уморен баща“ на Майя Виткова, бяха обединени от първия по рода си „фокус на българското кино“ на един от най-обичаните форуми на авторското кино във Валония.

Това е първата акция, посветена на киното ни, станала възможна след актуализирането на подписания през 1998 Договор за сътрудничество между България, Френскоезичната общност на Белгия, Валонския регион и присъединилия се към договора през 2002 столичен регион Брюксел. Взаимно одобрената Програма за периода 2013-2015 предвижда сериозен брой инициативи в икономическата, образователната и социалните област. В раздела „Културни индустрии, култура и наследство“ е поставен специален акцент върху „побратимяването“ между FIFA в Монс и „Любовта е лудост“ във Варна. Подчертава се, че сближаването на двата фестивала е станало заради сходството на профилите им, но също и заради разбирателство между директорите на двата форума Андре Кьотерик и проф. Александър Грозев. Тригодишният период на засилено сътрудничество в киното ще даде възможност на филми, автори и млади професионалисти от Валония, Брюксел и България да се опознават по-добре чрез съвместни дейности.

На работна среща по време на FIFA в Монс между отговарящата за България в държавната структура Wallonie-Bruxelles International Аделин Серон и гостуващите българи беше подчертано, че Монс, чиято кандидатура за Европейска културна столица през 2015 е официално одобрена, се наема да помага на Варна в кандидатстването й за Европейска културна столица през 2019. Беше подчертано също, че специалният интерес към българското кино във Валония – Брюксел ще продължи, както и че на предстоящото издание на „Любовта е лудост“ ще бъде организирана панорама на френскоезичното белгийско кино. Предвижда се също провеждането на срещи между филмовата институция на френскоезичната общност на Белгия и българския Национален филмов център с цел поощряване на бъдещи копродукции.

По време на FIFA в Монс бяха проф. Александър Грозев, Петър Позплатев, Ирмена Чичикова, Константин Божанов, Валери Йорданов и Анна Стояновска.
dnevnik.bg