Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Четири града с обща кандидатура за културна столица на Европа

Перник, Кюстендил и Благоевград се включват в общата кампания в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. Предстои учредяването на асоциация, която ще разшири границите на бъдещата културна столица в целия югозападен регион. Това обяви заместник кметът на община Перник Илинка Никифорова. Тя откри изложба „Цветовете на европейската сол“ в галерия „Любен Гайдаров“ в Перник. Експозицията вече е представена в няколко града на страната. Тя представя най-добрите фотографии от конкурса, организиран от Музея на краковската солна мина Величка по време на полското председателство на Европейския съюз. В галерия „Любен Гайдаров“ са показани  37 фотографии от 24 солни мини в 14 страни в Европа. Сред тях е и фотография на българина Валери Христов, която е сред наградените в конкурса. Той е заснем Атанасовското езеро – едно от най-интересните места за добив на сол в Европа.
Солната мина Величка е експлоатирана в продължение на 900 години. Първият тунел в мината е прокопан през 1280 година. От тогава досега шахтите, заедно с природните образувания (подземни езера и проходи) са разширени на обща дължина 300 километра на 9 етажа, достигащи 327 метра под земята. Много известни личности посещават мината от създаването и – Коперник, Гьоте, Сара Бернар, Менделеев. Галериите, пещерите са пълни със скулптори от солни кристали изработени с невероятно майсторство. В подземните зали се намират катедрали, параклиси, езера и изложби.  От средата на 18 в. мината се превръща в туристическа атракция. Днес там е уреден музей, който показва историята но солодобива. Уникалната природна среда е атрактивен декор за провеждането на  множество културни събития.
Изложбата се представя от Полския културен институт. Това събитие поставя началото на богат културен обмен между община Перник и културните институти на всички европейски държави у нас, информира по време на откриването заместник кметът Илинка Никифорова. Предстоят множество културни събития, организирани със съдействието на културните институти на Полша, Чехия, Италия, Германия, Франция. Постиженията на пернишки творци също ще бъдат популяризирани в културните центрове на европейските държави.

barometar.net