Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Атанас Чобанов: ТИМ печелят бизнес с пищов опрян в главата

–  Г-н Чобанов, от няколко седмици в България и медии и политици и гражданите говорят открито за ТИМ,  как ви се струва това проглеждане?

– Няма съмнение, че Пламен от Варна, който се самозапали, за да осветли каузата ТИМ,  има главната заслуга за проглеждането на медиите и на хората. Това е един процес на катарзис, който се надяваме, че няма да спре след няколко дни. Все повече организации, като Зелените вече изнасят данни за ТИМ. Журналисти на групировката направиха опит да осуетят  тяхна пресконференция. Говоря за лица от телевизия България Он Ер – няма съмнение това е медия на ТИМ. Проблемът е, че не във всички медии се задават правилните въпроси. Взеха Морската градина във Варна, концесии на пристанища. Без обществения ресурс тази групировка не може да съществува, тя е паразитна. Основателите й, колкото и да са богати и да могат да плащат на мениджъри и икономисти, в крайна сметка те контролират и взимат решенията, и този бизнес не може да е печеливш, защото босовете нямат умствения капацитет да го направят такъв, ако не им помага държавата. Те са свикнали да рекетират и да взимат от частния бизнес или от данъкоплатците на готово. Ако се преразгледат всички сделки, които държавата е извършила с ТИМ, ще се види, че бизнесът им реално е една охранителна дейност, тук-там някоя фабрика, която са взели и по чудо още работи, а  другото е просто един балон.

– Но чадърът, от страна на държавата е явен?

– Определено е явен, но не само през последните четири години, а и преди това. Просто ТИМ  беше едно табу, за тях не се говореше, но това не значеше, че не съществуват.

–  Какво всъщност представлява ТИМ, вие ги виждате като Троянски кон, кои са боговете, пратили на България този „дар”.

–  Троянският кон е символът на групировката, поставен на фона на триъгълници,  които вероятно имат някакъв тайнствен смисъл. Аз обаче го оприличих на куче, качено на скейборд. Лидерите на групировката са ясни – те идват от преторианската гвардия на Живков и комунистическия режим. Той си беше създал няколко такива преториански центъра, като отряда за борба с тероризма, така наречените барети – добре обучени главорези, които ги вадеха срещу собствения им народ. А тези са от едно тайно поделение „Тишина”, обучавани са за диверсии, но след разформироването му започват да се занимават с охранителен бизнес. За действията им има много събран материал в архивите на варненската полиция, описани са и в книги. Започват първо с отвоюването на Варна като тяхна територия от големите национални групировки. Генезисът им е ясен, но най-показателният и стегнат документ за тях е на посланик Джеймс Пардю. В една енциклопедия на българската организирана престъпност от 2005 г. той ги посочва като най-голямата икономическа грижа на България, а не криминална. Тоест, на повърхността те изглеждат напълно легални и законни, но ако им се наложи да се сблъскат с конкурент, нямат проблема да му вземат бизнеса с пищов, опрян в главата. И  той никога няма да проговори, защото го е страх за него самия и за семейството му. Има обаче и свидетели, които говорят. Такива са посочени в книгата на Юрген Рот. Ако тези жертви могат да бъдат защитени прокурорски свидетели, тези момци десантчици или трябва да се барикадират в имението си и да водят война с държавата, за да оцелеят, или да отидат където им е мястото – в затвора.

– Един от босовете на ТИМ Марин Митев е категоричен, че са навсякъде и трябва да ги приеме като даденост, как да разшифроваме това послание?

– Това означава единствено, че трябва да приемаме като даденост разграбването, което се случи с най-мръсни и престъпни методи през последните 20 години. Но хората са на улицата сега, защото не приемат този модел. Каквато и тотална преса да оказват върху хората, винаги ще има свободни гласова и аз нямам намерение да приемам такава позиция. Ще има гласове, които ще казват: „Опомнете се, ще ви е срам от децата ви”. Бунтът сега е срещу тази „даденост”, която е изключително мерзка и нагло е да се иска да им ръкопляскаме за това, което са извършили. Няма начин да се отърсят от калта и да дойдат като бели гъски, и да твърдят, че са чисти и непорочни, а богатствата им да са натрупани с нечисти методи.

– ТИМ ви определят като един от враговете им, как се превърнахте в заплаха за тях?

– Никога не съм си променял мнението за тези хора. И виждайки, че в медиите има някакво табу за тях, нададох един вой в личния ми блог и в сайта „Биволъ”. Те се издават без никакви средства, нямаме нито пари, нито редакция, нито коли, нито атрибутите на големите медии. Почнахме да събираме информация, да я анализираме и да я публикуваме. Така че, ако ние сме опасният враг на една групировка с милиарди приходи, това означава, че не всичко е загубено и има шанс да се променят нещата в държавата, защото хората научават от къде идва богатството им.

–  Казвате, че се борите да се провали големият „проект“на ТИМ за България, какъв е той?

– Големият им проект е преплитане на мафиотския и на чистия бизнес, завладяване на територии в чистия бизнес, където хората тръгват с пазарни методи и чиста конкуренция, а те идват с груби действия – пистолета на главата и подписваш, че си продаваш бизнеса. Това вече не е конкуренция, а анархия и престъпление. Аз съм убеден, че и в момента в тази групировка се извършват финансови престъпления. Имаме данни, че се източват например пенсионните фондове, като силови съгласия, които носят свежи пари на ТИМ. Имаме неоспорим факт, че с списъка на вложителите в пенсионните фондове е регистрирана партията на ТИМ „Нашият град”. Тоест взели са имената и личните и им данни и са фалшифицирали подписите им, и са си регистрирали формация. Това означава, че всички решения на Общинския съвет във Варна, се взимат от хора, избрани с фалшификция, а това  е изключително лошо. За сега прокуратурата разследва и може да проверява още 10 г., но престъплението е документирано. За мен ТИМ не са някакъв специален враг, аз съм против всеки престъпник, който се появява в обществото и иска да го приемем.

– А има ли сериозни престъпления, заради които тези хора могат да отидат в затвора?

– Има шанс, ако има независима и читава прокуратура. Нещата са наистина в ръцете на обвинението и аз съм направил един много подробен план, от къде да започнат, за да стигнат до разнищване на тези злоупотреби и да повдигнат обвинение на групировката. И на виновните конкретно. Публикувах го, но мога и да го изпратя на обвинението. Ако се започне с това дело – с източване на лични данни за регистриране с тях на фалшива партия, това ще разплете чорапа, а хората ще разберат, че злоупотребяват с имената им, с подписите им и ще си зададат въпроса: А какво правят с правителството?

faktor.bg

/със съкращения/