Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Програмата на Меглена Пръмова – Кунева – много популизъм и никакви идеи

Председателят на Движение „България на гражданите“ – Меглена Кунева, представи във Варна мерки, част от управленската програма на партията. „31 неща, които ще променят нашия живот“ бяха обявени на разширено заседание в хотел „Адмирал“ на Националния съвет на партията. Мерките са следните:

1. Ще започнем широк дебат за приемане на нова конституция, която да гарантира, че онези, които упражняват власт, ще носят отговорност.

Г-жо Пръмова и сегашната конституция е добра, просто не се спазва.

2. Ще изчистим избирателните списъци от „мъртви души“ чрез активна регистрация.

Искате да върнете закона за отседналост, който ГЕРБ успя да прекара в парламента, но КС под натиска на другите партии го отхвърли

3. Ще намалим наполовина размера на държавната субсидия за политическите партии.

Това е много трудно изпълнимо, ГЕРБ не успяха да го гласуват. Дано вие да успеете.

4. Ще отменим привилегиите на народните представители – в това число ползването на служебни автомобили, безплатното паркиране и почивните станции.

Това си е чист популизъм, вие защо не се отказахте от благинките, когато ги ползвахте?

5. Ще гарантираме, че след две години нито едно българско дете няма да чака за детска градина.

Бойко Борисов от няколко години непрекъснато повтаря това по всеки тв канал. От както е кмет на София е пуснал десетки детски градини.

6. Ще увеличим бюджета за образование с най-малко 500 милиона лева.

От както ГЕРБ са на власт, бюджета на МОН е увеличен неколктратно. Даже гласуваха и държавно финансиране за частните училища. Нещо, за което аз съм доста против.

7. Ще стартираме 4-годишна програма, при изпълнението на която във всяко българско училище ще има спортна зала или физкултурен салон.

Хайде сега населението ще го „мутризираме“ ли? Г-жо Пръмова, правителството отдавна дава пари за спортни и детски площадки по най-различни програми.

8. Ще удвоим средствата за развитие на масовия спорт.

Фитнеси на открито се строят откакто ГЕРБ са на власт.

9. Ще създадем условия за разкриване на поне 150 000 нови работни места в рамките на две години.

Това е популистическо предложение. Ако се запази текущият ръст на икономиката на държавата през следващите 4 години, то тези места самата икономика ще си ги генерира. Така, че това не е абслоютно нищо. Вашият конкурент г-н Станишев обещава цели 250хил. места.

10. Ще улесним инвестициите, като премахнем „данък несигурност“ и „такса административен произвол“.

Няма такива такси г-жо Пръмова, няма. Истината е към електронното правителство, което вие заедно с другите партии умело саботирахте.

11. Ще отменим данъка върху лихвите и ще върнем събрания данък на всички, чиито депозити са не по-големи от 5 000 лв.

Отново популистическо решение. Вие като комисар в ЕС много добре знаете, че данъка върху лихвите го има във всички държави от ЕС.

12. Ще увеличим поетапно бюджетните заплати, като започнем със заетите в образованието, в здравеопазването и в полицията.

Големи обещания без реални предложение. Бъдеще време „ще“. Популизъм.

13. Ще улесним достъпа до кредитиране на малки и средни предприятия чрез промяна в приоритетите на Българската банка за развитие.

Г-жо Пръмова отново ви напомням, че живеем в демократична, пазарно-ориентирана държава и вие не можете да влияете пряко върху банковите лихви. Популизъм

14. Ще създадем програма за нисколихвено кредитиране на млади хора, които искат да се занимават със социално предприемачество.

И сега е има тази програма, но кандидати няма!

15. Ще приемем Закон за подпомагане и развитие на българската култура, който да гарантира държавните ангажименти към културата и да улесни инвестирането в културни проекти.

Аха, ще построите „Лувъра“, който Борисов започна с Рашидов и същият, който вие умело оплювахте. Ах, тази политическа лицемерност.

16. Ще осигурим безплатен интернет във всички училища, болници, читалища и административни сгради.

Г-жо Пръмова имам усещането, че вие не живеете в България. И сега в нашата държава има изградени такива неща по програми от ЕС. Град Пазарджик е първият, в който се предлага безплатен достъп до интернет на всички обществени места.

17. Ще спрем източването на парите от здравни вноски, като забраним те да се използват за друго. Ще въведем електронен здравен паспорт.

Тази система започна да се изгражда още по управлението на ГЕРБ, но поради ширещата се корупция в здравеопазването и неработещата правосъдна система виновни няма. Това е и едно от бъдещите изисквания на ЕС.

18. Ще реформираме спешната помощ така, че линейката да идва за не повече от 30 минути във всяка точка на страната.

Г-жо Пръмова, всяко добро пожелание, което е написано на хартия и не се реализира си остава само едно пожелание. За да се направят тези реформи на вас ви трябват страшно много финансови средства, а пътят за тяхното добиване и на вас не ви е ясен след като не ги посочвате. Популизъм.

19. Ще възстановим училищното здравеопазване.

Отново популизъм

20. Ще направим безплатни 100% от лекарствата за всички деца до 7-годишна възраст.

Отново популизъм, но явно не сте забелязали, че в здравеопазването зее огромен кратер.

21. Ще ограничим корупцията в обществените поръчки, като опростим правилата и изградим електронна система за кандидатстване.

ГЕРБ започнаха изграждането на електронно правителство, но бойкота, който срещнаха от всички политически партии беше огромен. И в крайна сметка се отказаха и това си остана като заложена идея за следващото правителство. Чудно след като вие сте искали да се изгради, защо не подкрепихте ГЕРБ, а бяхте от другата страна.

22. Ще въведем тестове за лоялност с детектор на лъжата за ръководителите в митническите и данъчните органи, в МВР и специалните служби.

Популистическо решение.

23. Ще спазваме правилото, че без полагането на централизиран изпит за прием в държавната администрация, нито едно лице не може да бъде назначавано в администрацията, дори при условията на заместване.

И сега го има г-жо Пръмова, но никой не го спазва.

24. Ще забраним на администрацията да изисква от гражданите документи, които може да получи по служебен път.

Електронно правителство.

25. Ще осигурим гражданско участие в държавните регулаторни органи.

Това е само едно добро пожелание. За да се случи това нещо трябва да се променят десетки лобистки закона. Няма как да се случи това нещо.

26. Ще въведем санкции за банки, които съзнателно са допуснали свръхзадлъжнялост на техни клиенти физически лица.

Няма как да се случи това нещо, ние сме пазарно-ориентирана държава.

27. Ще задължим всеки монополист автоматично да проверява сметките на потребителите, ако те са по-високи с повече от 10% в сравнение с предходния период.

Какви монополи бе г-жо Кунева, хората затова се дигнаха на бунт, на стачки вие за монополи говорите.

28. Ще стартираме 15-годишна програма за саниране на всички панелни сгради в страната с европейски средства и със средства от държавния бюджет.

Г-жо Пръмова такава програма има вече по програма на ЕС.

29. Ще намалим наполовина населените места, засегнати от воден режим.

Ще ги обезлюдите ли? Как г-жо Пръмова? Когато предлагате идея, дайте и решението. Иначе тази и идея се превръща в едно популистко обещание.

30. Ще стартираме мащабна програма за възстановяване на поливното земеделие.

Г-жо Кунева, оппс Пръмова напомням ви, че държавният бюджет не е бездъмна яма.

31. Ще изградим и ремонтираме повече пътища от което и да е правителство досега.

Чета и не мога да повярвам какво четат мойте очи. Г-жо Пръмова та нали вие казахте, че българският народ не яде асфалт. А сега вие ми говорите, че ще строите пътища. Нима сте забравили? Аз за тази г-жа Пръмова – Кунева, която се върти по-бързо от скоростта на виенско колело, няма да гласувам. Това е една популстическа програма, която може да е написана с добри намарение, но всички добри намерения без идеи за реалното решение на проблемите си остават само едни идеи. Програмата на партията „Граждани за България“ очевидно е написана на бързо при това и некадърно. Това е ретро политическа платформа без ясна визия за излизането на България от кризата. Всеки сам да си направи изводите.

blog.bg