Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ситуацията в Габрово остава бедствена

Остава в сила обявеното от снощи бедствено положение в община Габрово заради ураганния вятър със скорост над 120 километра в час, който бушува в района в продължение на 8 часа. 34-годишна жена от село Жълтеш загина при бурята. Тя е попаднала под скеле на сграда в центъра на Габрово, съборено от ураганния вятър. Има и други пострадали, но състоянието им не е тежко. 76-годишен мъж е приет в болница, без опасност за живота, а други 9 души са получили лекарска помощ и освободени за домашно лечение.

Днес в цялата община е обявен неучебен ден за учениците. Без ток към 7 часа продължават да бъдат кварталите Русевци, Младост, Кииевци, Трендафила, Младост, Варчевци, Етъра, Ябълка, Шумели, Априлово. Електрозахранване няма и в около 30 села на общината. Проблеми има и в Дряново и Трявна. Затруднени са мобилните връзки в района.Има много паднали дървета по улиците, обърнати контейнери, изпочупени прозорци и витрини. Блокирани са пътни участъци. Поражения са нанесени на множество сгради, отнесени са покриви на редица общественозначими сгради – Окръжния съд, театъра, НАГ, спортното хале .

Бурният вятър е нанесъл сериозни поражения и на болницата в Габрово. Тази сутрин служебният министър на здравеопазването проф. Николай Петров посети областната болница, за да огледа щетите. Имам поражения по сградата на лечебното заведение, отнесени са покривите на големия корпус на болницата и на акушеро-гинекологичния комплекс. Паднала е външната топлоизолация на акушеро-гинекологичния комплекс. Изпочупени са прозорци. От тази сутрин е започнало възстановяването на щетите. Директорът на лечебното заведение съобщи, че сградите са застраховани. Той е получил и уверение от здравния министър, че след като се направи оценка на щетите, ще бъдат отпуснати средства за ремонт на лечебното заведение.

Нормализира се обстановката в страната след бурните ветрове, това съобщиха от пресцентъра на МВР. До 6 часа тази сутрин служителите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 391 сигнала за произшествия, от които 155 пожара и 227 спасителни дейности. Вследствие на бурните ветрове в страната служителите на «Пожарна безопасност и защита на населението» са отработили 194 сигнала за паднали дървета, клони, надвиснали опасни предмети, скъсани жици и отнесени части от покриви. Най-много са сигналите в Габрово – 50 , Велико Търново – 20, Пловдив – 20, София-област – 17, София – 16, Хасково – 12, Кърджали – 11, Благоевград -8, Ловеч -8 и други.

Във Велико Търново природната стихия е нанесла материални щети по обществени и жилищни сгради, има паднали дървета и билбордове. Изпочупени са стъкла на прозорци и цигли на покриви. Опасните сгради са оградени с ленти. Няма данни за бедстващи и пострадали хора на територията на Великотърновска област, съобщават от полицията. Кметът на града Даниел Панов свиква спешно заседание на Общинската комисия за защита на населението от бедствия и аварии. Всички служители и работници на фирмите по озеленяване и чистота са мобилизирани за почистване на града и ликвидиране на последиците от ураганния вятър вчера и през тази нощ. Над 80 души чистят улиците, парковете и обществените пространства от счупени сухи клони. В 9 населени места, западно и източно от Велико Търново, все още не е възстановено подаването на електричество. В пет села проблемите вече са отстранени и е възстановено електрозахранването. Работи се по отстраняването на всички аварии по електропреносната мрежа, причинени от скъсване на проводници от счупени клони и паднали дървета. Екипи на Областно пътно управление работят по почистването на прохода. Остава затворен пътят Елена – Твърдица.

Силният вятър в Шумен отнесе покриви и изпотроши дървета, една спирка в града е била обърната от бурята, съобщи за Дарик Красимир Косев, главен специалист „Превенция и дейности по защита на населението“ към местната администрация. Няма пострадали хора. По думите му към 6:30 часа тази сутрин всички села в общината са били без ток, електричеството обаче вече е възстановено. В град Шумен има паднали 3-4 дървета, пътят между селата Радко Димитриево и Салманово е почти непроходим, защото шосето е запречено от големи дървета, повалени от силния вятър, заяви Косев. Той добави, че бурята е отнесла два покрива на къщи в село Илия Блъсково, покрив на селскостопанска постройка в село Друмево, счупени са и керемиди на покриви на две къщи в Новосел. Спирка, намираща се на ул. Ришки проход“ в града пък е била обърната от силния вятър. Към момента се работи за отстраняване на падналите дървета и клони. „От 6:30 часа сутринта обикаляме в града и населените места, заедно с кмета Красимир Костов, и правим оглед на щетите“, добави още Косев. От шуменската Хидро-метеорологична обсерватория съобщиха, че поривите на вятъра снощи са достигали до 22 метра в секунда. Към момента вятърът вече е стихнал и е със скорост 5-6 метра в секунда.

В страната ще настъпи рязка промяна на времето – ще преминава студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите значително. Минималните температури ще бъдат между 3° и 8°. Облачността ще е променлива през деня, над Южна България по-често значителна. Главно там, а по-късно и в източните райони ще има превалявания от дъжд, които с продължаващото понижение на температурите вечерта и през нощта срещу събота, ще преминават в сняг. В Предбалкана и по високите западни полета за кратко също е възможно да превали сняг. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и температурите към 14 часа ще са в доста широки граници – от 4°-6° в Северозападна България до 16°-18° в югоизточните райони и ще продължат да се понижават. В София сутрешната температура ще бъде по-висока – около 4°-5°, а до вечерта ще се понижи до около 0°.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

dariknews.bg