Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Ивайло Калфин: Източноевропейците са твърде малко в дипломатическата служба на ЕС

Назначенията на жени дипломати и на представители на новите страни са все още твърде малко в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), се казва в становище към промените в статута на службата, изготвено от Ивайло Калфин. То ще бъде гласувано днес в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел. Когато преди 2 години европейската дипломатическа служба започна работа, европейските институции си обещаха да търсят равенство между половете и баланс между представителите на различните държави-членки, които работят в нея. Калфин предлага парламента да обърне внимание на службата, че то се спазва само за висшите позиции, докато на средните нива и сред младшите дипломати мъжете и идващите от старите страни членки са повече.

Справка от службата показва, че в нея работят 32-ма българи. 9 от тях (3 жени и 6-ма мъже имат дипломатически ранг), трима са служители без дипломатически ранг, трима на асистентски позиции, петима на временни договори и 12 командировани от България.В друг доклад, който ще се гласува днес – за освобождаване от отговорност на ЕСВД за 2011 г., Калфин е внесъл 16 поправки. Той смята, че дипломатическата служба на ЕС се справя добре с управлението на разходите си, независимо от техническите трудности през първата година, откакто тя има собствен бюджет.

Калфин предлага парламентът да поощри върховния представител Катрин Ащън да използва незаетите постове, за да върне баланса между стари и нови страни. Препоръчва се  и постигането на баланс между пратениците на страните членки и служителите на евроинституциите. Той подчертава нуждата от подобряване на уменията на служителите да работят с финансови и одитни документи и препоръчва обучението на персонала да се фокусира върху тях. За икономия на средства българският евродепутат смята, че дипломатическата служба трябва да обърне повече внимание на командировките, като предпочита съчетаване пътуванията на служителите си вместо да ги изпраща на отделни мисии, както и да изучи разходите на работещите в посолствата на страни от ЕС разположени в същата държава и да ги съобрази с тях.

По друг доклад за освобождаване от отговорност на Съвета на ЕС, Калфин предлага да се сезира Съдът на ЕС за отказа на Съвета да предоставя пълна информация за разходите на парламента. Парламентът и Съветът имат джентълменско споразумение от 70-те години да не оспорват разходите си. Евродепутатите смятат, че бюджетът на Съвета трябва да бъде подлаган на същата проверка като останалите европейски институции и агенции. Европейският парламент има задължение да заверява всяка бюджетите на европейските институции – Европейската комисия и нейните агенции, Съветът и службата за външна дейност, като препоръча как да бъде подобрена ефективността на разходите.

barometar.net