Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Рехава блокада пред община Варна, Марешки не изглеждаше доволен

20-30 души се наредиха в жива верига днес сутринта пред сградата на община Варна. От вътрешната страна кордон около билдинга бяха направили и жандармеристите, така, че до реална блокада не се стигна. Общинските чиновници безпрепятствено стигнаха до работните си места, като някои бяха освиркани. Протестиращите подхвърляха провокативни реплики – „Днес няма да работите… отивайте си… даваме ви почивен ден…“ Група чиновнички не им останаха длъжни и контрираха иронично – „Кой ще работи тогава, вие ли?“

„Нямаме нищо общо с Веселин Марешки и се разграничаваме от него и от Иван Петров. Не сме част от хората, които ще блокират общината“, казаха рано сутринта двамата мъже, които прекараха вечерта в палатки пред сградата на общината. Това са Младен Живков и Людмил Стойчев. И двмата са определиха, като симпатизанти на „Атака“, но не членуват в партията. Те бързо бяха кръстени група „Палатка“ и обявиха Петя Хараланова за ръководител и говорител на палатковия лагер.

Малко по-късно всички се наредиха на живата верига, която иска оставките на общинските съветници. Бившият футболист Иван Петров пристигна с чувал пълен с чисто нови неразпечатани знамена, поне стотина. Той раздаде трибагреници на всички, от живата верига, включително и на палаткаджиите. „Сега давам знамена, парите после“, майтапеше се бившият футболист. Пред телевизионните камери той заяви, че представлява 100 000 варненци и организира блокадата пред общината от тяхно име и в техен интерес.

Някои коментираха, че Петров се е изръсил минимум 700-800 лева за знамената в чувала и то, ако са му направили отстъпка за покупка на едро. Други подмятаха, че сметката за трибагрениците плаща Марешки. Фармацевтичният бос също се появи на блокадата, но стоеше отстрани. Изглеждаше навъсен. Като по команда протестиращите подеха скандиране „Марешки не е с нас“. Фармацевтичният бос постоя малко и замина.

Именно Марешки дирижираше агитката на Иван Петров по време на срещите между протестиращи и общински съветници. На тях стана ясно, че бизнесменът дърпа конците на така наречения Отворен обществен съвет на протестиращите. На срещата точно Марешки подкани говорителката на съвета Виктория Енева, да прочете декларацията с искане за разпускане на местния парламент, подписана от Иван Петров. Така стана ясно, че се готви и жива верига пред общината. Днес в първите редици бе и Енева. Въпреки, че се появи на протестите, след като Марешки открито тръгна да яхва народното недоволство, тя заяви пред медиите, че участва от самото начало и говори от името на всички протестиращи. Нищо, че според профила и във Фейсбук е била на планина да кара ски, по време на големите февруарски протести.

От видеозаписа на снощното заседание на Отворения съвет на протестиращите пък е видно, че всички приветстват с ръкопляскания включването на Веселин Данов. Бившият общински съветник, който се призна за виновен по обвинение за организиране на престъпна група и излежа присъдата си, е нещо като експертен съветник на протестиращите. Той им обяснява как да организират живата верига – да не разгласяват предварително детайли от организацията, за да не стига информация до полицията. И второ – да не спират с блокадите, докато не се стигне до пълна победа. След това водещият на заседанието на съвета на протестиращите – Пламен Савов от БСП, се провиква – „Кой каза, че Данов няма място в съвета“.

След блокадата днес сутринта, която продължи около 30-40 минути, Савов се метна на луксозен сребрист мерцедес, с еднакви цифри в регистрационния номер, който беше паркирал зад общината. Други от организаторите също отпрашиха с автомобили от доста висок клас.

В живата верига участваха и обичайните протестиращи – бившият депутат от „Атака“ Станчо Тодоров, Кънчо Бонев, собственикът на пицария „Шрек“ Борислав Димитров и други. Въпреки ветровитото време, палатки пред общината възнамеряват да разпънат самообявилият се за оператор на протеста Теодор Николов и съмишленикът на Хараланова – Иларион Ананиев.
dnesplus.bg

Снимка-dnesplus.bg