Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Евродепутатът Евгени Кирилов: Г-н Йоханес Хан, Вашето поведение е неприемливо

Евгени Кирилов, депутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, пише до Комисаря по регионалната политика  Йоханес Хан следното писмо:

„Уважаеми г-н Комисар,

На 19 март тази година на среща с български журналисти, организирана от моя българска колежка член на групата на ЕНП, Вие сте заявили ентусиазирано, че „няма риск за загубване на средства от България“ и че „За България е особено важно да не загуби темпа на усвояване на евросредствата, постигнат от правителството на ГЕРБ“ (Информационна агенция „Фокус“ 19 март). От друга страна на 23 февруари в София г-н Карстен Расмусен от поверената Ви генерална дирекция „Регионална и градска политика“ е изразил тревога, че е реален рискът от загубване на средства от България предвид ниското ниво на усвояване (в. „Сега“, 23 февруари 2013 г.).
Надявам се Вие би трябвало да бъдете запознат, че по данни на Комисията към март 2013 г. нетните плащания са около 28% от полагащите се на България средства. До края на периода 2007-2013 г. остава по-малко от една година и общо 3 години за извършване на плащания (N+2), а повече от 70 % от средствата още не са изплатени от Комисията. Сумата, която България трябва да усвои през оставащите години възлиза на повече от 4,5 млрд. евро, а до началото на 2013 г. от нея са изплатени едва 10% или по-малко от 0,5 млрд. евро.
На 20 март Вие бяхте цитиран от бившия министър Томислав Дончев, че отчитате работата на ГЕРБ като „забележителен напредък“ (Информационна агенция „Стандарт нюз“, 20 март 2013 г.). Оставам с впечатлението, че на срещата със същите журналисти генералният секретар на ЕНП г-н Антонио Лопес, въпреки че може да бъде много по-партизански настроен от Вас, все пак е бил малко по-сдържан и поне е отправил няколко условия и препоръки към ГЕРБ. Уважаеми г-н Комисар, спомням си, че Вие взехте индиректно участие в кампанията на ГЕРБ и при предишните местни и президентски избори в България. За разлика от тогава, Вие сега си позволихте политически пристрастия и поведение, които Ви правят уникален сред останалите Ви колеги комисари. Надявам се ще се съгласите, че това е абсолютно неприемливо.“

barometar.net