Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Цветан Василев нападна президента Плевнелиев

За първи път банкерът и предприемач Цветан Василев влиза в открит остър конфликт с властта и по-специално с президента Росен Плевнелиев. Василев избра за това австрийския престижен всекидневник Der Standard, като даде за него пространно интервю.„Президентът Росен Плевнелиев, който назначи това преходно правителство, очевидно не може да ме търпи. Но истината е проста: кръгове, които са избрали този президент, имат желание да вземат властта. Проблемът не е в това, че президентът има приятели. Проблемът е в това, че този президент е продукт на кръгове около седмичника „Капитал“, с който той има бизнес интереси в миналото, но също така и система от неправителствени организации, включително Института „Отворено общество“. Огнян Минчев, политолог, когото споменахте, но също така и други „лидери на общественото мнение“, които се крият зад фасадата на привържениците на демократичното общество, защитават техните интереси“, заяви в интервю за австрийската медия Василев.

По думите му Плевнелиев е бил избран за президент на България благодарение на харизмата на Бойко Борисов. „Този президент представлява корпоративни интереси, а не интересите на нацията. Но дори и да казвам това, аз никога няма да направя нещо срещу държавата или правителството. Не съм го правил и в миналото. Като мажоритарен собственик на една от най-големите банки в България и инвеститор в различни важни области аз съм заинтересуван да има стабилност, а не улични протести. Тези събития може да помогнат обаче на хора като Иво Прокопиев“, казва още Василев.

Според него Корпоративна търговска банка е била „опозорена“ в Европейската комисия, защото за нея се твърди, че е облагодетелствана от държавата. Комисията обаче не е открила доказателства и случаят е приключен. „Но моите опоненти направиха всичко възможно да удължат  максимално разследването срещу българската държава и банката ми. Те също така настояват президентът и временното правителство да продължи атаките срещу мен“, казва банкерът.

Първоначалното предложение за номинация за министър на икономиката на правителството на Борисов през 2009 г. е бил бившият генерален директор на „Икономедиа“ Бисер Боев, продължава с изложението си Цветан Василев, добавяйки, че негова леля „по случайност“ е Кристалина Георгиева – еврокомисар на България в Брюксел. Боев е съученик и с бившия министър на финансите Симеон Дянков Боев не е станал министър заради общественото недоволство, но на негово място бил назначен Трайчо Трайков – приятел на Дянков от университета. „По ирония на съдбата кръгът „Капитал“  сега се опитва да се дистанцира от политиката на Министерството на финансите“, казва още Василев, защото „финансовата и икономическата му политика се е провалила“.

Банкерът контрира и изказването на президента Плевнелиев при представянето на служебното правителство, че това е рестарт. „Какво рестартиране? Едни и същи хора седят на заден план“, казва още Василев. Според него Иво Прокопиев и Огнян Донев държат издателства на вестници, за да ги използват за политическите си амбиции. На пояснение на Der Standard, че Донев ползва по собствени думи вестниците си, за да се противопостави на изданията на New Bulgarian Media Group (NBMG), Василев контрира, че никога не е използвал вестници, за да напада предприемачи или конкуренти.

По думите му вестниците от NBMG са започнали да критикуват президента Плевнелиев за това, че служи на корпоративни интереси. „Президентът не е свещена крава, той може да бъде критикуван“. „Ние дори може би имаме прекалено голяма свобода на медиите. В България всеки може просто да каже и напише нещо без уважение на етичните правила. Критерият за обективност, който се приема в тази страна, е колко агресивна е атаката на медиите срещу властта – срещу правителството и президента. Вестниците не оказват толкова голямо влияние върху общественото мнение в България. Телевизията е много по-важна, както и интернет с новинарските сайтове. По-голямата част от влиятелните сайтове също са на „Икономедиа“ и се управляват от съпругата на президента“, твърди още Василев.

На въпроса на австрийския журналист дали би се описал като олигарх, банкерът отговаря просто – „да, ако под олигарх разбирате някой, който е заможен и ръководи редица бизнеси. Но такива са тогава и Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Ричард Брансън и Бернар Арно“. „Аз не съм банката на ГЕРБ или на БСП и ДПС. За мен най-важна е стабилността. Аз подкрепям всяко разумно правителство, което представлява националните интереси. Дейността ми е достатъчно голяма, за да загубя много в случай на нестабилност, срив на валутния борд, или други събития.

dnes.bg