Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

5 награди „Златна маска” 2013 даде Варненският драматичен театър

Световният ден на театъра 27 март започна за Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров” с посещение при ветерана Иван Нанев, изиграл запомнящи се роли на варн енска сцена, известен също с поетичната си дарба. Цветя, плодове и натурални сокове му поднесоха в болницата Мария Гинкова, Свилен Стоянов, Мария Александрова и Веселин Гинчев. Актьорът се зарадва на колегите си, побъбри с тях и пожела на Варненския театър да пребъде с думите „Каквото и да се случва, нашият театър винаги ще го има”.

За откриването на изложбата „Театрален плакат” на Симеон Лютаков се събраха театрали и приятели на театъра, сред които и незабравимите актьори Грациела Бъчварова, Данаил Мишев и Георги Велчовски, дългогодишният драматург Сия Папазова, театралният критик Марко Илиев, художникът Владимир Иванов и други. Поради неотложни снимачни ангажименти, авторът Симеон Лютаков не присъства, за съжаление на неговите почитатели. Изложбата представиха Виолета Тончева – пиар на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Димитър Трайчев. Графичният дизайнер открои в ретроспекция значението на Варненския театър за зараждането през миналия век на сценичната фотография в България и в продължение на тази традиция – приноса на актьора и фотографа Симеон Лютаков в началото на този век за утвърждаване на театралния плакат като органичен елемент от театралното цяло.

След откриване на изложбата и преди празничния спектакъл на „Гимнастика за бременни” – най-новата постановка на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, на тържествена церемония бяха оповестени традиционните награди „Златна маска”, с които театърът изразява своята благодарност за подкрепата, оказана му през годината от медии и бизнес партньори. Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна и Валери Вълчев – най-младият актьор в театъра представиха заслугите на отличените и им връчиха наградите, придружени с грамоти. Петима са удостоените със „Златна маска” 2013, сред тях двама професори, една столична журналистка, една информационна агенция и един бизнес партньор.

Проф. Николай Йорданов получи „Златна маска” за театрална критика, висок художествен стил и силен аналитичен прочит на постановката „Вуйчо Ваньо. Сцени от селския живот” от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков във в. „Литературен вестник”, както и за утвърждаване на нашия град като домакин на МТФ „Варненско лято”.

Проф. Камелия Николова също бе отличена със „Златна маска” за театрална критика, за висок художествен стил и проникновен критически обзор на най-новите постановки на ДТ „Стоян Бъчваров”, представени през февруари 2013 г. в София, както и за работата й като редактор и автор на страницата „Сцена” във в. „Литературен вестник”.

На Мариана Първанова бе връчена „Златна маска” за журналистическо майсторство и задълбочено отразяване на художествените търсения на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, за проникновените интервюта с актьори и режисьори от театъра, както и за дейнoстта й като редактор и автор на материали, посветени на театралното изкуство във в. „Монитор”.

Информационна агенция „Черно море” получи своята „Златна маска” за коректно журналистическо отразяване на художествените събития в Драматичен театър „Стоян Бъчваров” и за културните акценти в цялостната си информационна политика.

Петата „Златна маска” отиде при престижната марка „Golden Rose” за приятелска подкрепа и поддържане на гримьорските ателиета на ДТ „Стоян Бъчваров” с висококачествени козметични продукти и аксесоари.
barometar.net