Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

КНДР планира удар по Вашингтон

Ръководството на КНДР планира да нанесе ракетни удари по Вашингтон, военна база в Сан Диего и в Пърл Харбър (Хавайските острови). Също така военните планират да нанесат удари по цели в щата Тексас, съобщава Интефакс. На снимки, публикувани в севернокорейски сайт, се вижда, че лидерът на КНДР Ким Чен Ун провежда среща с военни в един от командните пунктове. На заден план се вижда карта, надписът, на която гласи: „ План за удар по континенталната част на САЩ“. На картата са указани целите на ракетните удари.

Държавният глава на Корейската народнодемократична република Ким Чен-Ун заяви, че ракетните му войски са готови „да уредят сметките със САЩ“ в отговор на включването на американски бомбардировачи Б-2 в съвместни учения на САЩ с Южна Корея. Коментарът на Ким Чен-Ун, който бе направен по време на среща с висши генерали рано в петък, е само част от надигащата се вълна заплахи, целящи да подчертаят раздразнението на Пхенян от ученията и от санкциите на ООН заради извършения от него ядрен опит.

Припомняме, военните в комунистическата държава обявиха, че поставят в пълна бойна готовност ракетните и артилерийски звена. Страната отново заплаши да предприеме реални военни действия. Обявеното вчера решение „включва защита на суверенитета ни с превантивна ядрена атака“, пише севернокорейското издание „Родонг Синмун“. Вестникът, който е орган на управляващата Работническа партия на Корея, обяви, че изявленията на американските сили в Южна Корея (около 28 хиляди американски войници, б.р.), че са поставили на прицел източникът на военната заплахаот Северна Корея и обявеният от южнокорейските военни план да ударят статуите на лидерите на Северна Корея си е „обявяване на война“ срещу Пхенян.

„САЩ, Южна Корея и всички военни бази на САЩ около полуострова са в обсега на военните ни цели“, пише изданието, допълвайки, че ядрените оръжия са изградени да бъдат изстреляни с натискане на бутон. Междувременно, без съгласие по споразумението за търговията с оръжие завърши заседанието на ООН. Северна Корея, Иран и Сирия блокираха приемането му и заседанието бе прекратено. Според тях, то предвижда твърде много рестрикции. Сирия има възражения срещу недостатъчната категоричност по отношение продажбата на оръжие на терористи и други подобни групировки. От правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ осъдиха „циничната“ им позиция. Предстои през следващата седмица споразумението да бъде гласувано отново в пълен състав на представителите на страните-членки и вероятно ще бъде прието.

news.bg