Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Шефът на „Инвестиционна политика“ е освободен, заради забавяне на обществените поръчки

Директорът на „Инвестиционна политика“ Константин Камов е освободен от вчера от временно изпълняващия длъжността кмет на община Варна доц. Христо Бозов. Решението е продиктувано от изключителното забавяне в придвижването на обществените поръчки. Това съобщи на пресконференция днес вр. и. д. кмет доц. Бозов. По думите му обществените поръчки се бавят с месеци, а има поръчка, която отива 10 месеца и резултатът е пак на точка нула. Доц. Бозов каза още, че очаква резултатите от одита, който трябва да излезе след около 30 дни, за да провери как са изпълнени задачите по отношение на начина на провеждане на поръчките, прозрачността и коректността.

Временно изпълняващият длъжността кмет на общината разясни и мотивите за другите две кадрови промени в екипа на община Варна. Става въпрос за напускането на двама от директорите на дирекции. Единият е д-р Петър Радушев, директор на дирекция „Европейски програми и проекти“, а вторият е Станка Димитрова, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“.

„Единият мотив е свързан с недостатъчната дейност, която беше свършена по европроектите. Макар че в последно време имахме леко подобрение, като цяло община Варна не се справи в очаквания обем, затова мисля, че на тази длъжност имахме нужда от нов човек. Втората смяна, свързана с дирекция „Култура и духовно развитие“ се наложи във връзка с това, че за мен една от най-важните цели за града ще бъде кандидатурата и спечелване на титлата Европейска столица на културата през 2019 година. В тази връзка включително и със съветите на нашия консултант по тази кандидатура Сър Робърт Скот прецених, че имаме необходимост екипа, който се занимава с Европейска столица на културата да получи по-голяма възможност за изява, да се запознаят варненци по-отблизо с тяхната дейност и да се даде пряка възможност за привличане на общественото внимание и ангажиране на хората и институциите с кандидатурата. Това е нещо, което ще бъде важно за града от гледна точка на икономическото развитие, туристическия сезон, който може да стане с около 4 месеца по-дълъг от март до ноември, да се ангажират комуникациите на Варна в 4 направления – летище, жп гара, автогара и морска гара и също една ангажираност на хотелската база в града. Смятам, че това трябва да е приоритет в следващите няколко месеца, тъй като апликационната форма трябва да се попълни до края на месец юли. До провеждането на конкурс дирекция „Култура и духовно развитие“ ще бъде оглавена от Десислава Георгиева.“

По думите на доц. Бозов идеята е освободените постове да се поемат пак от хора от общината, за да има някаква степен на приемственост и следващият кмет да не е натоварен с нови директори. Тези хора, които ще бъдат назначени по възможност ще запазят и длъжностите, които са изпълнявали преди. До понеделник ще бъде определено кой ще оглави „Инвестиционна политика“ и дирекция „Европейски програми и проекти“.

dnesplus.bg