Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Берлускони е готов за нови предсрочни избори

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони заяви, че ще се кандидатира за нов премиерски мандат, ако през юни в Италия бъдат организирани нови предсрочни парламентарни избори, предадоха световните агенции. Това заявление последва изявление на лидера на италианските левоцентристи Пиер Луиджи Берсани, с което той отхвърли варианта да сформира голяма коалиция с десноцентристите на Берлускони, предаде БТА.

„Ако Италия незабавно не се сдобие със стабилно и силно правителство, то италианците трябва да се върнат отново пред избирателните урни и да гласуват през юни. Ние сме готови за нов вот и аз ще се явя на него като лидер на Народ на свободата и като кандидат за премиер“, заяви Берлускони. Той подчерта, че страната вече 50 дни е без правителство след предсрочните парламентарни избори в края на февруари, и политическият хаос трябва да бъде прекратен. „Аз съм готов отново да стана премиер“, обяви Берлускони.

На вота с минимална преднина победи коалицията на Демократическата партия начело с Пиерлуиджи Берсани. До момента обаче той не успява да се договори нито със Силвио Берлускони, нито с Бепе Грило, чието движение „5 звезди“ събра най-много гласове като самостоятелна партия.
Според последните социологически проучвания в Италия коалицията на Берлускони излиза начело. На вота през февруари тя бе втора след лявоцентристката. По конституционни причини италианският президент Джорджо Наполитано не може да насрочи нови избори, тъй като мандатът му изтича и от идния четвъртък започват изборите за нов италиански държавен глава, на който ще се падне трудната задача да вземе решение относно излизането от политическата криза.

Докато Берлускони прави подобни изявления, „Движение 5 звезди“ на Бепе Грило организира онлайн гласуване за 10 кандидати за президентския пост. Сред тях са бившият премиер Романо Проди, бившата европейска комисарка Ема Бонино, разследващата журналистка Милена Габанели, прокурорът Джан Карло Казели. За Бонино и Проди се смята, че може да бъдат подкрепени също от десницата или левица.