Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Владислав Горанов: За новия мандат ще ни трябват около 5 млрд. лева заеми

 

Около 5 млрд. лева ще бъдат необходими за следващите четири години за покриване на бюджетни дефицити и за рефинансиране на стар дълг, коментира в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио бившият зам.-министър на финансите в кабинета „Борисов“ Владислав Горанов. В тази връзка той коментира, че заеми ще бъдат взимани, но не за повишаването на доходи, каквито идеи се появиха преди месец, а за покриване на бюджетния дефицит. Горанов обясни, че на този етап нищо не налага промяна на параметрите на валутния борд или неговото премахване. Няма причина и за данъчни промени. Освен запазването на плоския данък, ГЕРБ предвижда още и запазване на ставките за ДДС. Той обясни, че изключението за туристическия сектор, който плаща 9% ДДС, ще се запази, защото това е сделка за износ, а износът е с нулева ставка на данъка.

Горанов коментира, че не може през ДДС да се провеждат социални политики, защото той е сред основните приходи в бюджета и ако има намаление, като цяло ще трябва да бъдат преразгледани други обществени разходи.

Що се отнася до социалните политики Горанов допълни, че партията смята да запази социалните трапезарии, както и допълнителни услуги за възрастни хора, които предлага в момента „Социалният патронаж“. В борбата с безработицата единствено могат да бъдат ползвани европейските програми, призна обаче Владислав Горанов. Според него повишаването на заетостта и икономическият ръст са в основата на повишаването на доходите на хората. Като цяло европейските средства ще бъдат инвестирани в земеделието, както и в социалната и инженерната инфраструктура.

ГЕРБ не подкрепя идеите за национализиране на монополите и тезата им е, че именно подобни коментари водят до несигурност за чуждите инвеститори. Трябва да се работи обаче и за подобряване на съдебната система, допълни още Горанов.