Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Сотир Цацаров: Установихме тежки нарушения при подслушванията в МВР

Констатирахме редица нарушения, свързани с ежедневната експлоатацията на техниката при работата с нея, контрола по отношение на нея и на лицата, които боравят с нея. Констатирани са злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката за подслушване. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов при обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване, предаде репортер на БГНЕС. Цацаров съобщи, че по проверката са изготвени два доклада – представеният некласифициран и друг, класифициран вариант. Главният прокурор посочи, че в предадения му от лидера на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател: „С надежда и уважение, все още служител на МВР“, уточни Цацаров.

В аванс той отговори на въпрос, че по сигнала веднага не е образувано наказателно производство, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване. Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Сарафов. По време на проверките се установи, че един от началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит за саботира следствието.

Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев, обясни още Сарафов.
Констатирахме редица нарушения, свързани с ежедневната експлоатацията на техниката при работата с нея, контрола по отношение на нея и на лицата, които боравят с нея. Констатирани са злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката за подслушване.

Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов при обявяването на резултатите от проверката в МВР за нерегламентирано подслушване, предаде репортер на БГНЕС. Цацаров съобщи, че по проверката са изготвени два доклада – представеният некласифициран и друг, класифициран вариант. Главният прокурор посочи, че в предадения му от лида на опозицията Сергей Станишев сигнал липсва подпис. Писмото е подписано от неизвестен подател: „С надежда и уважение, все още служител на МВР“, уточни Цацаров. В аванс той отговори на въпрос, че по сигнала веднага не е образувано наказателно производство, защото по закон анонимните съобщения не са законен повод за започване на разследване.

Липсата на регламент и отчетност създават възможности за злоупотреби със служебно положение, както и за злоупотреба с техниката. Няма ясно посочен регламент в писмен вид. Задачите се поставят устно, не се пише документ, ако няма резултат, заяви Борислав Сарафов. По време на проверките се установи, че един началниците на отдел, където се намира тази мобилна техника, е направил опит за саботира следствието. Става дума за Радко Димитров, който е започнал да действа веднага след подаването на сигнала от Сергей Станишев, обясни още Сарафов.

Началник на отдел в СДОТО МВР е направил опит да осуети прокурорската проверка по сигнала за подслушване, каза на пресконференция зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. По време на проверката се установиха опити за осуетяване на проверката, от страна на Радко Димитров, началник на Отдел 04 в СДОТО, посочи прокурорът.

Прокурор Сарафов обясни: „На 28 март Радко Димитров е имал 50-годишен юбилей, и седнали да се почерпят с колеги. След внасянето на сигнала, празненството е било преустановено, като с няколко други служители, същата вечер извършили демонтаж на система и са търсели харддиск, какъвто не намерили, затова Димитров позвънил до фирмата вносител. На следващия ден Радко Димитров изтрил всички данни. По инструкция такава дейност следва да се извършва единствено от оторизиран служител.

В хода на проверката беше направен и опит да се подведе проверяващият екип, относно детайлните възможности на използваната техника, обясни прокурорът.
vesti.bg