Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Биляна Раева: За мен кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата е лична кауза

Биляна Раева е магистър по икономика и евродепутат (2007–2009) от НДСВ. Завършила е „Международни и икономически отношения“ в Краков. Стипендиант е в Школата за следдипломна квалификация по международни и европейски въпроси и управление към Амстердамския университет. През 2000 година стажува в Европейската комисия в Брюксел, Белгия. Рааботила е в Генералната дирекция „Информационно общество“ и като експерт по информация и комуникации в Евроситис – организация на големите европейски градове в Брюксел. От 2005 г. е директор на дирекция „Управление на проекти и програми“ в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Биляна Раева е евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). Сред приоритетите и основно място заема политиката по опазване на българските малцинствени общности на Балканите и по света, както и опазването на българското-културно историческо наследство в Македония. По инициатива на Биляна Раева в Европейския парламент бе представено фототипното издание на Алманах „Македония“ през 2008 г. Тя бе любезна да отговори на нашите въпроси:

Освен за получаване на регионален сертификат, който ще даде статут на варненското представителство в белгийската столица, кои са другите важни въпроси върху които ще работите в офиса на община Варна в Брюксел?
Ще наблегна на три важни етапа от създаването на успешен представителен офис в Брюксел. Те са: Подготовка на проекти, финансирани от средства на ЕС; Осигуряване на нормално функциониране на офиса чрез партньорства; Създаване и поддържане на положителен образ на Варна в Брюксел и Европа. Основен въпрос остава подготовката на проекти финансирани от европейските фондове. За целта предвиждам създаване на мрежа от контакти чрез асоциациите в които Варна членува (например Евроситис). Проектите ще целят обмяната на опит и придобиването на знания в определни сфери (според работната програма на общината, както и областите на интереси подадени от партньори), както и създаването на благоприятни условия за инвестиции в града и региона. Например, по Седма рамкова програма на ЕС подпомагаща иновациите има възможност да се кандидатства за оборудване за телемедицина за болнични заведения. Партньори могат да са варненските болници и Медицинският университет. Или пък възможността предоставена от мрежата Euress за току що завършили младежи да стажуват в компании и организации из цяла Европа. Чуждестранните инвеститори търсят добро административно обслужване, добра инфраструктура и от изключително значение – способни и подготвени кадри, владеещи чужд език, боравещи със съвременни информационни технологии и специализирани в своите отрасли. Ако ние предоставим тези условия, ще имаме възможност да се състезаваме за преки инвестиции създаващи работни места тук, у нас. В тази насока, и проектите на Варна – както на Общината, така и на нейните партньори би трябвало да се целят в тези три области – административно обслужване, инфраструктура, човешки ресурс.
Относно нормалното функциониране на офиса – едно представителство би трябвало да покаже най-доброто от града и областта. Това е нашата витрина и тя трябва да е привлекателна. Тоази задача е по принцип трудна, а в условия на криза още повече. Освен заради финансовият елемент, партньорство с местния бизнес, неправителствени организации, университетите, и всички, които допринасят за развитието на града (вкл. и областната администрация) е задължително. Сътрудничество с общините от област Варна би допринесло както за тяхното развитие, така и за по-голямата разпознаваемост на офиса в Брюксел.  Предложението ми е да се предостави работно пространство на желаещите да партнират, както и възможността да се възползват от услугите на офиса. Работното място може да се ползва например чрез изпращане на стажанти с определена задача. Това би могло да е подготовка на конкретен проект или на събитие, създаване на работни отношения с организациите от определена област с цел бъдещо сътрудничество. Естествено, те ще бъдат подпомогнати във всеки аспект – осигуряване на достъп до съответните институции, организиране на делови контакти и представяне пред тях, сътрудничество при подготовката на документи. По този начин в рамките на по-малко от година от офиса могат да бъдат стартирани няколко проекта, както и събития целящи промоцията на града и областта ни.  За създаване и утвърждаване на положителния образ на Варна в Брюксел, предвиждам съвместно с партньорите да се организират редовни събития представящи града и региона ни в икономически, културен и научен аспект. Освен това, предлагам и организирането на редовни посетителски групи – ученици, студенти, представители на различните браншове и културни среди за запознаване с партньори или срещи в институциите на ЕС, международни и тематични организации.

Можете ли да бъдете полезни за кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата и как?

Да, разбира се! И директно и косвено. Директно, чрез представяне на подготовката на града ни за конкурса пред съответните среди в Брюксел, връзка с експерти на европейско ниво, както и участие в работните групи подготвящи документацията с оглед техническа помощ. Непосредствено, но същевременно изключително важно – чрез създаване и популяризиране положителния образ на града ни в Брюксел и съответно в цяла Европа. Вече съм в текуща връзка с екипа работещ по изготвянето на документацията, както и с международния консултант подпомагащ кандидатурата ни. За мен “Варна – Европейска столица на културата през 2019” е и личен приоритет от 2003 година насам, когато като експерт по “Политиките на култура и разширяването на ЕС” в международната мрежа Евроситис за първи път изложих тази теза в града ни. Оттогава изтече много вода, родиха се много добри идеи от различни хора имали касателство към инициативата. Затова и ще работя за приемственост на изграденото досега, както и за създаването на възможно най-широк кръг приятели и подкрепящи кандидатурата ни на европейско ниво.

По какъв начин може да бъде популяризирана Варненска област в Брюксел? Имате ли идеи за това?

Да, това може да стане чрез организиране на събития и специализирани посещения, посрещане на посетителски групи, учебни пътувания, осъществяване на пряк контакт с организации и институции. Също така, организиране на посещения от страна на ключови личности и партньори от Европа във Варна и областта. Привличането на европейски медии и отразяването на процесите у нас   с цел изграждане на пълноценна представа. Представителството може да се превърне в място за редовни интересни срещи и да показва част от варненската култура в сърцето на европейската столица. Чрез организирането на събития, дискусии и презентации, могат да се обхавнат широк кръг от интереси в представляващи Варна в технически, икономически и културен аспект. Могат и да се представят резултати от завършени или в процес на реализация проекти, чрез които да се търсят условия за нови такива.  Можем да помогнем на партньорите от Варна и областта да влязат в контакт с влиятелни личности, формиращи и вземащи решенията в ЕС. Групи от Варна и региона могат да бъдат подпомагани от офиса при посещения свързани с европейска тематика. Това включва служителите на община Варна и районните кметства, общински институции, но също така и ученици, студенти и много други. Посетителите ще имат презентации на европейска политика и нейното касателство към развитието на Варна, както и вникване в процеса на формиране на мнение и вземане на решения на ниво ЕС, както и живота в Брюксел. В допълнение, офиса в Брюксел ще подпомага да се установят контакти за търговски посетители и гости от Варна и организира лектори и дати за групите.

Кои са предизвикателствата, които трябва да преодолеете в новата си работа?

Основното е практикуването на тезата, че държавният служител обслужва гражданите и бизнеса, а не се разпорежда с тях. В този смисъл, работата в изключително кратки срокове е приоритет за мен. Наистина е отегчителна репликата ”Закъде сте се разбързали толкова”, особено когато всеки ден съществуват предпоставки за създаване на нов проект, бизнес инвестиция, обмяна на опит. А и всеки един ден е платен с пари от данъците и срещу тях трябва да има резултат. Понякога за становища, вече одобрени от съответните органи се чака с дни за т.нар “събиране на подписи”. Това е все още физически подпис върху хартия и за целта работното време на експертите от общината минава в придвижване между етажите за да получат съответното съгласуване на даден документ. Странно е защо отново се работи така, при условие че, Община Варна бе една от първите в страната въвела електронния документооборот още през 2007. Той позволяваше съгласуването на един документ да стане в рамките на един ден, благодарение на електронните подписи и единната система. Можеше да се види и кой, в колко часа е подписал съответния документ. Сега отново се губят дни. Също така, смятам че е необходимо редовно “сверяване на часовниците” – както с колегите от администрацията – различните служби имащи интерес към европейски проекти, така и с представителите на неправителствения сектор, гражданските и браншови организации. Това е с цел разясняване работата на офиса, събирането на идеи и конкретизирането им в задачи, и не на последно място – редовен отчет на реално свършеното.  Извън дребните технически несгоди, които лесно се преодоляват с наличието на организационна воля, има огромна нужда от международна стратегия на Варна. За град с амбиции за международно сътрудничество, такава визия е задължителна. Например, къде са нашите основни интереси и приоритетни пазари? И по какъв начин стигаме до тях? Офисът в Брюксел би трябвало да е само една част от реализацията на тази стратегия..
За пример мога да дам Виена, чиито офис в Брюксел е един от най-успешните от 1996 насам. Защото изпълнява именно такава стратегия – за промоцията на интересите на Виена. Международните дейности на града са съсредоточени в засилване на позицията на Виена като компетентен център за Централна и Източна Европа; осигуряване на стимули за международни компании да разположат техните централни офиси във Виена; създаване на работни места чрез интернационализация икономиката на Виена; насърчаване на входящия туризъм; и позициониране на техните известни и признати градски технологии и стратегии за градско развитие на международните пазари. Също така Виена се съсредоточва върху нейните целеви пазари в страните в Централна и Източна Европа, тъй като те са от особено политическо и икономическо значение за града. Исторически връзки и географската близост улеснява установяването на дългосрочни и устойчиви отношения. Освен в Брюксел, Виена управлява мрежа от единадесет представителства в региона. Това е резултат от създадената обща позиция „Виена 2016“ изработена от общинската администрация в сътрудничество с редица външни партньори като насока за международните дейности на Виена до 2016.

въпросите зададе Иво Югов