Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 09.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Развитието на Южна Европа ще е по-трудно без ЕС

Ивайло Калфин се включи в дискусия за бъдещето на Южна Европа, организирана от американската неправителствена организация „Джърман Маршал фонд“ в Брюксел снощи. Разрешаването на натрупаните в региона проблеми могат да задълбочат кризата в Европейския съюз и да „надскочат“ икономическите й параметри. Без ЕС обаче вземането на нужните решения ще е още по-трудно, съгласиха се участниците в дебата. В дискусията освен Калфин се включиха зам.-министърът по европейските въпроси на Гърция Димитрис Куркулас, представители на различни европейски институции, както и брюкселските кореспонденти на вестниците „Файненшъл таймс“ и „Уол стрийт джърнъл“ и на списание „Икономист“.

Участниците стигнаха до извода, че кризата нанася трудно поправими щети върху политическите настроения и социалните практики. Раздалечаването на страните по жизнено равнище, чувството на несправедливост, че богатите страни и богатите европейци печелят от кризата, докато останалите губят, създава антиевропейски и изобщо антисистемни настроения, които избиват в национализъм и популизъм. Отправени бяха критики към Европейската комисия за това, че се опитва да решава дългосрочни проблеми с краткосрочни мерки. Колкото са необходими реформи в страните от Южна Европа, толкова са необходими те и в подхода на Комисията, смятат участниците в дебата.

Според тях  решенията изискват дългосрочна перспектива, политическа подкрепа и доверие към партньорите. „И трите елемента са дефицитни в Европа. Не помага и липсата на силни лидери с визия, простираща се извън следващите избори“, каза Ивайло Калфин. Участниците се обединиха около разбирането, че традиционните партии не успяват да ангажират публичното недоверие  в някаква форма на протест и бързо отстъпват на екстремистки и дори фашистки формации. Те изразиха особена тревога от състоянието на демокрацията в Южна Европа, където заради липсата на утвърдени с времето демократични традиции, социалното отчаяние може да премине в насилие и силна антидемократична подкрепа.

barometar.net