Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Правосъдният министър ще е вицепремиер в правителството на Орешарски

Давам голям приоритет на съдебната реформа и правосъдният министър ще бъде вицепремиер. Това каза номинираният за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски, който се срещна в Народното събрание с представители на Движение „България на гражданите”.„Върховенството на закона е предпоставка за справяне с бедността – аз съм дълбоко убеден, че е така“, заяви Орешарски. „Искаме да променим начина на функциониране на властта – тя да бъде по-отворена към институциите на гражданското общество и останалите политически сили. Виждаме няколко ключови приоритета за следващия мандат – възстановяване на държавността, насърчаване на предприемачеството, социална справедливост. Извели сме краткосрочни, стабилизиращи мерки. Тези мерки могат да се реализират до края на тази години. По-дългосрочните мерки могат да се бюджетират за следващия бюджетен период”, каза още той.

„За нас е много важно кой ще подкрепи правителството, не просто заради имената на партиите, а за да е ясно кой носи отговорност“, каза от своя страна председателят на партия Движение „България на гражданите” Меглена Кунева. Тя обясни на Орешарски вижданията си за управлението и поиска от него да каже истината в какво състояние заварва държавата.

„Ако програмите за заетост ги дадете на бизнеса, това ще бъде стъпка в правилната посока. Направете така, че младите хора да имат професия. Тежък въпрос е реформата в здравеопазването. Бюджетът отговаря за Спешната помощ, какво ще направите със Спешната помощ. Важен въпрос е преодоляването на дисбаланса в енергетиката. Не продължавайте с грешката българската позиция в ЕС да не се обсъжда. Реформа на МВР и службите, просветляване и граждански контрол са приоритети. Ние искаме да знаем докъде е стигнало подслушването, кой го е поръчал. Искаме да знаем какво става с битовата престъпност. Искаме граждански контрол в МВР”, заяви Меглена Кунева.

„Защита на конкуренцията и защита на потребителите също е важна тема. Моят съвет е да слеете КЗК и КЗП. Няма по-добра защита на потребителите от защита на конкуренцията. Специално внимание заслужава финансовото състояние на държавата, Очакваме да има яснота по неизпълнените задължения на държавата към бизнеса“, допълни тя.

Орешарски й отговори така: „Голяма част от вашите коментари са в основата на нашите приоритети. Съгласен съм, че е притеснителен резултатът от вота. Един от често задаваните въпроси към мен е защо се срещаме с извънпарламентарните сили. Моят отговор е: те формално не могат да ни подкрепят, но могат да ни подкрепят с доверие и с градивна критика. Призовавам не към съглашенство, а към градивна критика към правителството”.

„Един от секторите, на който всички сме длъжници през последните години, е здравеопазването. Опитът от по-предишния мандат, е че ако една реформа няма широка подкрепа следващото правителство отменя каквито и да е. Първата задача е стабилизиране на системата каквато е и широка подкрепа за реформи”, добави той. Трябва да се каже цялата истина за състоянието на държавността и икономиката. Това каза лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев на среща в парламента с експерти от партия Движение „България на гражданите”.„Всеки ден правителството на Пламен Орешарски ще стъпва на минно поле. Много ми се иска г-н Орешарски да получи от г-н Борисов това наследство, което г-н Борисов получи от по-предишния кабинет”, каза Станишев.

„Бюджетът е опоскан. Няма нито доверие, нито търпение в обществото”, посочи той. „Това, което се случи в последните 4 години, е едно опасно отклонение от европейското развитие на България”, заяви Станишев. Според него е необходимо ревизиране и на направеното по европейските фондове и тяхното усвояване.

blitz.bg