Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Делян Добрев: ГЕРБ взе решение да не се регистрира, за да се види кой избира това правителство

Делян Добрев, депутат от ГЕРБ в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”

Водещ: Как се стигна до решението депутатите от гЕРБ да не се регистрират на днешното пленарно заседание?
Делян Добрев: Няма да се регистрираме, за да се види ясно управляващата коалиция. Ако в „Атака” смятат да не подкрепят кабинета „Орешарски”, то тогава не може да има пленарно заседание днес. Този трик с нерегистрацията беше приложен от страна на БСП и ДПС при избора на председател на Народното събрание – за да може да бъде избран той с по-малко от 120 народни представители. Затова ние също взехме решение да се въздържим от регистрация, за да се види ясно от целия български народ кой избира това правителство и кой носи отговорност за него.
Водещ: Тоест евентуална регистрация от страна на „Атака”, от вас ще бъде разтълкувана като подкрепа за бъдещия кабинет?
Делян Добрев: Да, защото ако „Атака” също откаже да се регистрира, това означава, че пленарното заседание не може да започне. Регистрираните в такъв случай ще бъдат максимум 120, а трябва да има кворум в Народното събрание от поне 121. Така че днес ще стане ясно дали „Атака” ще подкрепи или не кабинета „Орешарски”.
Водещ: А ако не се регистрират всички от „Атака”, а само двама-трима души?
Делян Добрев: Това е възможно да се случи. И един да се регистрира от страна на „Атака”, това пак ще даде легитимност на избора и ще даде легитимност на днешното заседание.
Водещ: Да разбираме ли, че не е имало предварителни разговори и вие като нас чакате да стане 9.00 часа и да разберем как ще действат националистите на Сидеров?
Делян Добрев: Ние с „Атака” не сме говорили. Те засега не са обявили позиция официално пред медиите, така че ние също не знаем какво ще направят.
Водещ: А имате ли готовност, ако видите, че „Атака” тръгне да се регистрира, да го направите и вие? Чисто теоретично, ако никой не липсва, и вие, и партията на Волен Сидеров сте против, гласовете ще са 120 на 120 и кабинет отново няма да има.
Делян Добрев: Да, но тогава част от БСП няма да се регистрират, например пет души, и кворумът в Народното събрание ще бъде не 240, а 235, от които са необходими 50% от гласовете, за да се избере правителство. Което означава, че при налични 120 депутати от БСП и ДПС и регистрирани 115, кворумът ще бъде 115. След регистрацията, без значение какъв е броят на регистрираните, стига той да е повече от 121, БСП и ДПС само с техните гласове ще изберат кабинета.
Водещ: Как ще коментирате отрицателните констатации на Европейската комисия и Световната банка за състоянието на енергийната система у нас?
Делян Добрев: Тези констатации не са нови за нас. Те за пореден път потвърждават всичко казано от нас през последните две години – за тежестта на дългосрочните договори, за плащането на студения резерв при тези дългосрочни договори, за тези 1,5 милиарда лева, изхарчени за „Белене”, при положение, че имаме свръхпроизводство на електроенергия. Говори се за тежкото състояние на НЕК и то благодарение на изхарчените 1,5 млрд. за „Белене” и още 1 милиард лева за „Цанков камък”. Нищо ново не ни каза докладът на Световната банка и на Европейската комисия. Общо-взето констатациите и заключението са да продължим по пътя, по който сме тръгнали за либерализацията на пазара и евентуално предоговаряне на дългосрочните договори. Това е нещо, което започнахме още през януари месец, но не ни стигна времето да го довършим. Има предложения, които ние сме споделяли. За високоефективното производство на електроенергия например – т.е. електроенергията, произведена от когенерация. Това е пропуск в закона, който трябва да се коригира. Разбира се, ние ще настояваме и може би още тази седмица ще внесем и предложение за създаването на Фонд за зелената енергия, в който да се събират средствата от продажбите от страна на държавата на квотите за въглеродни емисии и съответно с тези приходи да се покрива зелената добавка. Тя не трябва да тежи върху българските потребители и българския бизнес, както е в момента. Така че заключенията са известни. Поели сме по правия път, въпросът е да продължим по него.
Водещ: Междувременно Европейският парламент прие до 2013 г. 30% от енергийния микс да бъде от възобновяема енергия. Какво означава това за страната ни?
Делян Добрев: Това въобще не е добра новина. За съжаление, това предложение е подкрепено и от евродепутатите от БСП и ДПС. Всъщност това означава, че с решението на Европейския парламент ние се задължаваме да построим още зелени централи, което означава още по-висока цена за потребителите и бизнеса в България. Това предложение в Европейския парламент е минало с едва три гласа повече „За”, отколкото „Против”. А ние имаме седем-осем български евродепутати от БСП и ДПС, които са го подкрепили. Това означава, че нашите гласове са били решаващи. За съжаление, колегите са подкрепили увеличаване на процента на зелената енергия, което неминуемо ще доведе до увеличаване на цената на електроенергията в бъдеще. И това не е единственото решение в посока допълнителен натиск върху крайната цена на електроенергията. Преди около месец те подкрепиха решение, с което се намалиха броят на квотите за въглероден диоксид, с цел тяхната цена да се увеличи. Такива квоти купуват българските топлоелектрически централи, което в момента означава, че те ще започнат да купуват квоти, които са по-скъпи. По-скъпите квоти неминуемо също ще доведат до по-висока себестойност на електроенергията и съответно – по-висока крайна цена, за съжаление.
Водещ: Какви са мотивите на българските евродепутати от БСП и ДПС да гласуват по този начин?
Делян Добрев: Нямам представа, предполагам такава е била политиката на техните групи – на социалистите и либералите. Но за съжаление, ефектът за българската страна ще бъде лош. Нашите евродепутати, всички български евродепутати на ГЕРБ, са гласували против двете предложения.

focus-news.net