Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Наши ученици се срещнаха с вторият астронавт стъпил на Луната

Юлия Маркова и Никола Димов – победители от Trends of Tomorrow 2012 взеха участие в конференция на НАСА. Те посетиха младежката сесия на International Space Development Conference на НАСА в Сан Диего, САЩ. Това бе част от наградата им за първото място в Международния конкурс за ученици за проектиране на космически селища, в който взеха първото място. Двамата младежи отвоюваха наградата с общия проект с техните съотборници „Антигона”. Космическото селище на варненските тийнейджъри пребори 592 екипа с 1500 участници в конкурса.
„Тази възможност беше наистина страхотна. Научихме много нови неща и видяхме един изцяло различен свят. Това нямаше да се случи, ако не бяхме взели участие и в Trends of Tomorrow 2012. В образователната програма миналата година с отбора ни с Юлия взехме второто място.  Наградата инвестирахме в обучения и книги. Благодарение на това получихме нови знания и умения, които ни помогнаха за проекта „Антигона”, разказа 17-годишния Никола Димов.
По време на конференцията Юлия и Никола се срещат с г-н Ал Глобус от Еймс центъра на НАСА, който ги поздравява за стремежа да представят идеите си с много креативност, както и страната си на много добро ниво. Учениците успяват да се срещнат и с Крис Фъргюсън, който е един от хората работещи за Boeing. Освен че е астронавт на НАСА, негова е и отговорната роля на командир в последната Shuttle мисия STS-135. Той представя на младежите уникални кадри от мисията, разказва много интересни неща за себе си. Сред впечатляващите личности, от които децата черпят знания по време на конференцията е и Бъз Олдрин, част от борда на директорите на NSS – Националното космическо общество в Америка, организатори на конференцията. Той е по-известен с това, че е част от мисията „Аполо 11“ и е вторият човек стъпил на Луната. Екипът посети обяд с г-н Олдрин, по време на който той презентира визията за космическите изследвания на Марс. „Благодарение на конференцията екипът ни успя да представи България на много достойно ниво. В личен плат, опитът, който доби всеки един от нас е свързан не само със знанията, които получихме от професионалистите, но и възможността да презентираме и обсъждаме идеите си със специалистите”, каза още Юлия Маркова. След завръщането си двамата ученици мечтаят да реализират нови проекти в различни сфери, с които да придобиват нови умения и нови постижения.
barometar.net