Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Орхан Памук обвини Ердоган в авторитаризъм

Турският писател Орхан Памук, носител на Нобелова наградата за литература, изобличи авторитарното и репресивно поведение на консервативното ислямистко правителство в Анкара в текст, публикуван в сайта на турския в. „Хюриет”, който е преведен на английски и поместен в „Ню Йоркър”. Писателят припомня, че протестното движение, което разтърсва Турция от шест дни насам, е започнало като действие в защита на дърветата в един парк в центъра на Истанбул, заплашени от градоустройствен проект на правителството. Същевременно Памук осъжда поведението на кабинета на министър-председателя Реджеп Ердоган, съобщава 20minutes.fr.

Проектирането на тези големи промени, засягащи един площад и неговия парк, които носят спомените на милиони хора, без да попиташ жителите на Истанбул за мнението им, и да се опиташ да отрежеш набързо тези дървета е голяма грешка на правителството на Ердоган, пише Орхан Памук. Тази безчувствена политика несъмнено се дължи на все по-авторитарното и репресивно поведение на правителството, продължава писателят. Когато виждам, че те не се отказват лесно от спомените си, това ми вдъхва доверие и надежда в бъдещето, пише още известният турски писател.

В днешния си брой в. „Монд” ще публикува текст на Орхан Памук, озаглавен „Бунтът в Истанбул”, съобщава още сайтът. 60-годишният Орхан Памук е един от малкото турски интелектуалци, който е признал публично, през 2005 г., геноцида над арменците. Той беше преследван неколкократно от правосъдието в родината си. Писателят надигна глас също срещу отношението на Анкара спрямо кюрдското малцинство. Орхан Памук е най-продаваният турски автор в чужбина, като книгите му са преведени на повече от 60 езика. Той е и първият турчин, получил Нобелова награда за литература (2006 г.).