Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Варна има потенциал за развитие

Фокус: Г-н Портних, защо се кандидатирахте за кмет на Варна?

Иван Портних: Варна е моят град, тук е моето семейство, тук расте моето дете. Естествено, че не ми е безразлично развитието на града, още повече, че Варна има огромен потенциал – това е морската столица на България. Ние трябва да направим всичко възможно градът по нищо да не отстъпва на столицата и да си възвърнем статута на най-добър град за живеене, защото Варна има потенциал за това. Повече от десет години управлявам успешно голямо предприятие, което е лидер в сектора си. Аз лично като мениджър, както и предприятието, което ръководя, сме получили много награди, включително и международни. Считам, че този мениджърски опит ще ми помогне да реализираме в максимална степен един нов подход в управлението – мениджърски подход в управлението на Варна. Градът има нужда от това. В дейността си като общински съветник от края на 2011 година ръководих комисията по финанси и бюджет към Общинския съвет. Това е комисията, която се занимава с приходите, съответно с разходната част на общината. Считам, че съм натрупал добър опит и с мениджърския потенциал, който имам, ще бъда полезен за развитието на проектите на Варна. В близките години съм убеден, че ако работим все така активно и ефективно по отношение на проектите, градът ще получи бърза и качествена промяна.

Фокус: Как преценявате опонентите си и на каква стратегия ще заложите по време на предизборната кампания?

Иван Портних: Мисля, че има достойни опоненти. Вярвам, че кампанията ще протече в един сблъсък на идеи, а не в компроматен тон. Естествено, оценявайки опонентите, има много независими кандидати. Това за мен е частична заблуда, защото ако вземем например кандидатурата на доц. Христо Бозов – независимата му кандидатура обаче беше подкрепена на пленума на БСП. Впоследствие бе подкрепена от партията на г-жа Кунева. Тук не можем да говорим за независима кандидатура, не бива варненци да бъдат заблуждавани. Това са кандидатури с чисто партиен характер. Ние не сме се крили зад независима кандидатура. Смятам, че това е честната позиция спрямо избирателите. По отношение на стратегията – надявам се това да е сблъсък на идеи, на програми. Аз лично ще се опитам в хода на кампанията да убедя нашите съграждани, че по най-успешен начин ще мога да се справя с развитието на проектите на града и с въвеждането на нов мениджърски подход в управлението на Варна.

Фокус: Ще влизате ли в конфронтации, ще отговаряте ли на компромати?

Иван Портних: Ние винаги сме водили позитивна кампания, винаги сме се опитвали да представяме своите идеи, да убедим нашите съграждани, че ние най-добре бихме се справили със задачите на близкия и далечния ден в развитието на града ни. По отношение на компроматите – никога не сме влизали в компроматна война, никога не сме си позволявали черен пиар или негативен тон в кампанията. Считаме, че това е неприемливо. Но трябва да се знае от тези, които се опитват да зададат такъв тон на кампанията, че в съответна степен те могат да бъдат обект на такава кампания. Затова си мисля, че и обществото ни видя какво се случи по време на парламентарните избори – негативният тон, който надделя, опитът за манипулации. Надявам се, че тук във Варна кампанията няма да протече в този порядък.

Фокус: Как оценявате политическата обстановка във Варна? Градът избра ГЕРБ на парламентарните избори. Очаквате ли това да се повтори и на местните частични избори за кмет на Варна?

Иван Портних: Използвам случая да благодаря на всички варненци, които по категоричен начин подкрепиха нашата листа. Видимо и от резултатите е, че в града подкрепата за ГЕРБ е категорична. Аз считам, че варненци оцениха конструктивната ни работа, работа без политиканстване, без демагогия, по реални проекти с реални резултати. Надявам се, че ще оправдаем доверието на варненци, което са ни гласували. Абсолютно съм убеден, че на частичните местни избори варненци отново ще направят правилния избор и ние ще имаме категорична победа.

Радио “Фокус”-Варна