Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Социалдемократ, прекарал един файтон партии, ще „пази” цените на тока

Очакваната смяна на системата, за която хиляди българи зимата и пролетта скачаха и викаха по площадите, не се случи. Бойко си тръгна сам и вместо промяната на неговото място се настани спареният въздух от времето на най-ретроградните управления – на Беров, Виденов и тройната коалиция на Станишев. Модерният ляв Сергей просто реставрира в кабинета „Олигарски” цялата номенклатура на прехода, с цялата й неморалност – все да се представят за професионалисти и капацитети. Изключително  свеж пример в тази посока е раздаването на постове в невралгичния държавен регулатор ДКЕВР. Именно от недомислиците на ГЕРБ в тази институция тръгнаха бунтовете заради високите сметки. Вместо очакваните нови лица, Станишев раздаде сладки постове на верните си съратници, които 23 години ръфат пари и власт от енергийната мафия. Най-скандалната кандидатура е на Еленко Божков. В БСП и ДПС уж се кълнат, че другарят Орешарски сам си назначава специалистите, но в радио интервю Божков само преди дни си признава как го взели от пътя: „Бях в командировка и в телефонно обаждане ми казаха, че спешно трябва да дам автобиография. В голяма степен да, аз съм партийно предложение, партийна креатура. Все пак аз съм зам. председател на партия “Български социалдемократи” от Коалиция за България. 36 години съм в енергетиката”, обяснява човекът, който трябва да гарантира на гражданите честни сметки за ток. Божков всъщност може да бъде разгледан като христоматиен пример за осребряване на демокрацията и съчетаване на политика с бизнес и пари.

В навечерието на падането на комунизма и режима на Живков Еленко Божков, който е завършил енергетика в МЕИ,  попада на точното място – при неформалите и става основател на Клуба за гласност и преустройство, за който и до днес се твърди, че е бил подставена организация на ДС и БКП. После следва шеметна кариера. През 1989 г. е основател и първи председател  на Синдикат “Енергетика” към КТ “Подкрепа”, а в 1990 г. е избран за народен представител от листата на СДС в София. От 1989 до 1997 е в ръководството на “Федерацията на Клубовете за Демокрация” и “Българска Партия Либерали” на Петко Симеонов. През 2002 г. се включва активно в партия Български социалдемократи. От 2005 година е в ръководството на партия Български социалдемократи като Секретар отговарящ за  икономика и енергетика. На конгреса на фалшивите наследници на д-р Дертлиев през 2012 е избран за член на Националния комитет и заместник- председател на партията. Така от уж противник на комунизма и Живков, за 23 години синият активист се пребоядисва няколко пъти, за да се окаже рамо до рамо с другаря Станишев в победоносната „Коалиция за България”.

От края на 1996 нямам политически контакт с Божков, всеки си има свой път и си го избира, коментира пред Faktor.bg бившият му партиен шеф Петко Симеонов. Според него Еленко е рядко трудолюбив и работоспособен, и е един от организаторите на големия митинг на СДС в София на 7 юни 1990 г. Всъщност още след падането на правителството на Филип Димитров, Божков започва да се осъзнава политически и се ориентира към правилните сили, където през следващите 20 години ще са парите и властта. Така, въпреки че СДС изпада от управлението,  „синият” Еленко Божков продължава да заема все апетитни постове. Първо е заместник председател на Комисията по Енергетика в парламента. От 1993 г. до 1996 г. – периода на Беров и Виденов, е член на Съвета на Директорите на НЕК ЕАД. През 1995 г. е Главен секретар на Комитет по Енергетика и на Министерство на Енергетика, чийто шеф тогава е Румен Овчаров. Възходът му секва само за 4 години, когато ОДС и Костов идват на власт. Явно тогава става продавач на кебапчета, но не за дълго. С появата на Царя видният експерт отново е на предни позиции. От 2002 г. до 2003 г. е заместник изпълнителен директор  и изпълнителен директор на Енергопроект АД. От 2003 г. до 2005 г. е ръководител на проекта по рехабилитация на блокове от 1-4 в ТЕЦ “Марица Изток 3?  – скандалното дружество, с което се свързва една от причините за скока на тока. От 2006 до 2010 е член на Управителния Съвет на “ЕНЕЛ-Марица Изток 3? АД.

Настоящият социалдемократ Еленко Божков е трайно обвързан и със социалиста със здрав комунистически корен Кирил Добрев, депутат и в 42-то Народно събрание. Като управител и съсобственик на дружеството “Пирин Ват” Божков купува ВЕЦ “Топлика” от Агенцията по приватизация. Съдружници са му младият вълк Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев,  Ангел Гераскиев и Ангел Дерменджиев. Наскоро пък стана ясно, че именно „Пирин ВАТ” е сред четири фирми, които кандидатстват за приватизацията на „Топлофикация Шумен“. Според фирмения регистър играчът Божков е вплетен в девет търговски дружества.

В едно свое изявление Еленко Божков казва цинично: „Знам, че всеки собственик на ВЕЦ познава онова неприятно чувство, когато машините престояват, а водата изтича „около” централата. Усещането е, че банковата ти сметка „изтича” в реката”. Проблемът сега е, че високите сметки за ток изтичат всеки месец от джоба на обедняващия и оскотяващ българин. Членът на ДКЕВР Божков вече обяви: „Методиката на ценообразуване беше поставена като първа цел на първата среща на Комисията. Ние трябва да работим по новите правила, трябва да въвеждаме третия либерализационен пакет.

Рано е да говорим, а и дали изобщо можем да говорим за по-ниски цени? Не мога да отговоря положително сега. По-скоро трябва да се говори за запазване на цени и да се стремим към реалистичното- ще запазим цените на ел. енергията”, обясни експертът пред радио К2. Негово е и признанието, че държавата има ангажименти към ЕС и затова раздържавяването на ЕРП-тата е невъзможно. Именно с тази лъжа обаче БСП и „Атака” измамиха в предизборната кампания няколко процента от наивните българи.

В последните няколко години в политиката влизат все „дялани камъни”, хора безродници, готови да минат през всякакви партии, но верни на олигарсите и мафията. Нека сега протестиращите по улиците си отговорят такива лица ли искаха да имат в ДКЕВР и защо сега мълчат и не протестират? Ако предишният шеф на регулатора Ангел Семерджиев е злоупотребил, то Еленко Божков има много по-голям потенциал да злоупотребява, защото зад гърба му са хора като Кирил Добрев и Румен Овчаров”, коментира пред Faktor.bg бившият шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев.

Какво мислят гражданите – вече няма значение. Важна е повелята на партията Майка, а тя се е заела ударно да реабилитира цялата си номенклатура във властта. Станишев не е разбрал поуките от уличните бунтове, защото сам им дърпаше конците. Да, но следващият път измислените водачи Дончо, Ангел и Йоана няма да ги има и тогава Станишев и другарите му да не се чудят как са попаднали в кофата за боклук.

faktor.bg