Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Варна да не избира на сляпо! Съмнителни кръгове лансират кандидат-кметове с опаковката „независим”

„Варна да не избира на сляпо! Нека хората внимават, защото съмнителни кръгове лансират кандидат-кметове, опаковани като „независими”. Това обяви Иван Портних, кандидат за кмет на морската столица, издигнат от ГЕРБ и подкрепен от десни партии.  „Един от тях – Христо Бозов, уж е независим, а БСП гласува номинацията му за кмет на свой пленум.  Зад него негласно стои и ДПС, което обаче залага и на още една „независима” кметска кандидатура за Варна.  Моделът БСП и ДПС  в момента ръководи държавата и ние всички станахме свидетели как налага решения – не открито, а в някакво задкулисие.  Същото, което доведе до скандалите с налагането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС”, каза Портних.
„Друг кандидат за кмет на Варна, отново опакован с прозрачния целофан „независим”, е Чавдар Трифонов. Той е с още по-голяма липса на яснота, но затова пък с впечатляваща рекламна кампания. Тук е мястото да напомня, че по закон независимите кандидати  има право на максимум 200 000 лв. бюджет. Интересно дали екипът на Трифонов се вмества в тези рамки”, попита Портних. Той заяви още, че вместо сблъсък на предизборни идеи, на поемане на ясни ангажименти пред варненци със срокове за изпълнение,  предизборната кампанията трайно се оцветява с черен пиар – както от нереализирани кандидати за кметския пост, така и от медии, свързвани в публичното пространство с Делян Пеевски и ДПС. „Вече бях атакуван от тях, с опити за внушение на неистини за мен. Днес  за пръв и последен път ще коментирам такава ситуация, защото няма да участвам в компроматния и манипулативен тон, който мои опоненти се опитват да наложат на кампанията”, каза Иван Портних.
„Обявих имотното си състояние още на старта на кампанията, като призовах и моите опоненти да сторят същото. Последва медийна атака срещу мен.  Беше внушено, например, че съм купил парцел на стойност 62 000 лв. Истината е, че стойността на имота, който съм придобил на публичен търг от съдия- изпълнител  през 2007 г., е на стойност 258 000 лв. Сключил съм договор за обещетение със строителна фирма, след като бъде завършен ще притежавам 1200 кв. застроена площ. Като мениджър с дългогодишен стаж в частния бизнес съм видял потенциал в това място, купил съм го и съм успял съм да го реализирам”, обясни той. Иван Портних сподели и за друга неистина: „Твърдеше се, че имам парцел с два палата, купен за 31 000 лв. Да, имам имот,  на който строя фамилна къща. Купен е за 100 000 лв. през декември 2011 г.  Надлежно съм попълнил декларация пред Сметната палата, може да бъде видяна в интернет. И тук е важно едно уточнение – аз съм в политиката от края на 2011 г., когато бях избран за общински съветник от ГЕРБ. Преди това съм работил като успешен мениджър в туризма, получавал съм признанието на бранша и се смятам за успял човек. Няма да вляза беден в община Варна.  Писаниците във въпросните медии бяха още много – никога тъстът ми, например, не е бил шеф на ВиК Варна. Дори името на съпругата ми не бе изписано вярно.  Но с обясненията бях до тук. Няма да вляза повече в този тон. Моите юристи работят, ще заведа съдебно дело”, каза той.  Иван Портних допълни, че очаква още манипулации и клевети. „Вероятно до финала на кампанията ще чуя и прочета още много лъжи.  Нека останат за сметка на авторите на черния пиар. Защото в този негативен подход няма нищо смислено и градивно – за хората, за развитието на Варна. Напротив, прозират интереси на  определи сенчести кръгове в държавата, които неистово се опитват  да сложат ръка на Варна”, каза той.
barometar.net