Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Кредитен милионер иска от БСП висок пост във Варна

Пламен Стоянов – бивш зам – шеф във “ВиК – Варна”, притежател на хотел и яхта, напъва БСП да му уреди висок управленски пост на държавна структура във Варна, разкри АФЕРА. Мераците на новото червено протеже били свързани по-конкретно с две позиции – искал да е шеф или на Водоснабдителното дружество или на НАП – Варна. Ролята на тарани в битката на Пламен Стоянов да събори сегашните началници на “ВиК” или НАП на “Позитано” играели областният шеф на червените в морската столица Красимир Янков и Асен Димитров, известен във Варна като човек, ангажиран с осигуряването на пари за столетницата. Преди броени дни CV-то на Стоянов стигнало до коментар от страна на експертите в регионалното развитие и благоустройството.

Проверката , която те организирали обаче, не била в полза на мераклията за власт. Червените се притеснявали от публични скандали, като лъсне имотното и финансово състояние на претендента за нов воден или данъчен шеф във Варна. Вътрешно-партийната проверка на червените кадровици, показала, че Стоянов практически е кредитен милионер. С фирмата си “МИПС-ИНВЕСТМЪНТ” той тегли кредит в размер на повече от 3.6 млн. лв. за изграждането на 8-етажния хотел “Аква Азур” в курорта Св. Константин и Елена, които още не е върнал.

Пламен Стоянов е в Съвета на директорите на “МИПС-ИНВЕСТМЪНТ”, където притежава 40% от собствеността. Преди години хотелът беше пришит на тогавашния шеф на Стоянов във ВиК Валентин Вълканов, но инициираните няколкомесечни проверки на компетентните органи показаха, че той няма собственост в „Аква Азур”. Солидният бизнес на претендента за административна власт създавал предпоставки за отпор от страна на голяма част от социалистите, ангажирани с подбора на кадри за средния ешалон на властта.

Червените се страхували, че, ако угодят на партийните покровители на Стоянов, ще се окажат в окото на медийна буря, сравнима с тези, които ГЕРБ отнасяше една след друга заради лансирането на подобни спорни фигури във властта. На “Позитано” 20 не искали да обясняват произхода на средства на кадрите си, като лъснат снимки на внушителния хотел на Стоянов или пък на яхтата му „Тя”, която е на пристан в частното пристанище на ТИМ на територията на бившия Войнтекс.

Местни червени активисти във Варна също остро негодували срещу лансирането на човек с подобен финансово-икономически профил, докато в същото време кадри на партията – с образование и административен опит от години нямат достъп до високите нива на управление в града.
След фиаското с Делян Пеевски едва ли и премиерът Пламен Орешарски, който е забелязан на разговор „на четири очи” с кандидата за висок пост Пламен Стоянов, ще се реши да го лансира след направеното вътрешнопартийно проучване. Още повече, че фигурата на Стоянов не се посреща еднозначно от структурите във Варна. Врелите и кипели партийни карди се притесняват, че втори „Медузи” могат да сринат и без това разклатеното доверие в столетницата. АФЕРА призовава Пламен Орешарски и Сергей Станишев да внимават много в картинката, защото ако заложат на „мината” Пламен Стоянов, Варна ще им се види тясна.

Afera.bg

Снимка – afera.bg