Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Димитър Греков: България защити интересите на българските земеделски стопани

България успя да извоюва изключително голям процент от средства за подкрепа на отрасли като животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарството. Подпомагани производства, като тези, до този момент получаваха едва 3,5% от годишните директни плащания. Днес тези плащания са увеличени на 13%”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след откриването на жътвата в село Хърсово, Разградска област, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Греков обясни, че след 2014 г. таванът на годишните плащания се вдига на 13%, което е с 3% над първоначално отстояваната позиция. Други 2% ще се заделят само за производителите на протеинови култури.
Министър Димитър Греков обясни на събралите се земеделски производители, че договореностите постигнати на срещата на Съвета на министрите в Люксембург дават на земеделците една година отсрочка, така че да успеят от 2015 г. да прилагат и задължителните агроекологични мерки, наложени с бъдещото законодателство.
Друго важно решение, което засяга сектора, е въведеният таван на плащанията. „Решихме годишният таван на субсидията на стопанство да бъде 150 хил. евро. По решение на всяка държава-членка след този таван субсидиите ще се намаляват, без да има процент в орязването. Първоначалното предложение на Комисията беше за прогресивно намаляване на тези плащания за субсидиите между 150 хил. и 300 хил. евро“, каза министър Греков.
Като сериозно постижение министърът посочи и голямата подкрепа за младите фермери на възраст под 40 години. „Те ще получават допълнително по 25% към директните плащания. Целта е да се привлекат млади хора в селското стопанство“, каза още министър Греков. По отношение на жътвената кампания министърът бе категоричен, че тя върви много добре, а получените добиви са над средните. „Жътвата тече добре, но изчакваме да видим и какви ще са добивите в Украйна и Русия, защото техните добиви ще повлияят и на нашите пазари“, каза още той.

focus-news.net