Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бозов агитира предизборно с проект на Иван Портних

Кандидатът за кмет на БСП Христо Бозов все пак се появил на Синия пазар днес, макар и със закъснение над два часа от уреченото време за предизборна среща там. Появявайки се, Бозов е обещал на търговците на плодове и зеленчуци и на тези от книжния пазар, че ще подмени хлъзгавите плочки на централния варненски площад. И обяснил, че в момента тече конкурс за избор на фирма-изпълнител. Кандидатът на БСП е обещал и да работи по проект за създаване на сувенирен пазар в градинката между Часовника и операта. Припомняме, че средствата за реновирането на централния пешеходен ринг на Варна, включително и площада, бяха окончателно одобрени в края на май. Това стана благодарение на упоритостта и 10-месечните усилия на шефа на финансовата комисия във Варненския общински съвет Иван Портних. Той направи невъзможното за да включи и Варна във финансирания от ЕС национален проект „Зелена и достъпна среда“. Така за рекордно кратки срокове и дни преди затварянето на процедурата, бяха одобрени 5 млн. лева, с които ще бъде обновена централната пешеходна зона на Варна – от градинката „Севастопол“ до Часовника.
Предварително одобрение има и за други 3.5 млн. лева, които Варна ще получи от спестените по програмата средства, предназначени първоначално за други градове. С този транш
пешеходната зона ще бъде продължена до Римските терми.

Въпреки, че евромилионите бяха одобрени в края на май, ремонтът така и не започна. Причината е, че общинските чиновници забавиха с повече от месец обществената поръчка за избор на изпълнител. След това тя беше спряна от временния тогава кмет Бозов, без ясни мотиви за това. Забавянето коства работните места на двама висши общински служители от екипа на бившия кмет Кирил Йорданов. По искане на Иван Портних от общината си тръгнаха шефът на дирекция „Европейски и национални проекти“ Петър Радушев и на общинското предприятие „Инвестиционна политика“ Константин Камов.

Припомняме още, че докато беше временен кмет, Христо Бозов направи една „разходка“ с представители на туристическия бранш по централния варненски площад. Тогава той успокои туроператори, че общината няма да започва подмяната на плочките там, за да не разкопава центъра преди старта на активния летен сезон.

Проектът за централния пешеходен ринг включва подмяна на настилката по Ларгото, смяна на ВиК тръбите, подмяна на високоволтови кабели. „Проектът не само ще смени облика в центъра, но и ще реши някои битови проблеми на хората, живеещи в тази част на града“, коментира десният кандидат за кмет на Варна Иван Портних в средата на месец юни.

Още през февруари пък от „главната“ бяха махнати грозните бараки около Дупката. Събарянето им беше финансирано от държавния бюджет. Оставката на кабинета обаче попречи да бъдат финализирани преговорите със собственика на варненската Дупка – БСП лидера Георги Гергов. Идеята на предишните управляващи беше пловдивският бизнесмен да преотстъпи терена на община Варна и там да бъде уреден археологически музей под открито небе.

Думите на Бозов, че ще работи по проект за нов сувенирен пазар в градинката между Часовника и операта е обещание за възстановяване на старото полежние там. Години костваше на местната власт, докато успее да разчисти градинката от сергиите. Имаше протести от страна на търговците и в крайна сметка се стигна до компромисното решение търговците на сувенири да се преместят на гърба на Синия пазар – в района на градинката под Козирката. Книжният пазар пък беше изместен по протежението на ул. „Русе“. Благодарение на тази договрка между местната власт и търговците градинката между Часовника и операта беше разчистена от сергии и превърната в зелена зона за отдих, разходки и почивки, каквото винаги е било нейното предназначение.

dnesplus.bg