Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: С европари общината е можела да спре авариите в Аспарухово

В личния си блог, новоизбраният кмет на Варна Иван Портних коментира авриите в квартал „Аспарухово“:
„В момента жителите на „Аспарухово“ протестират срещу безводието, на което са подложени. Не само днес. Дори не само тази седмица, а ден през ден, месец след месец. Гневът им е съвсем основателен – кой може да издържи без вода с денонощия? През лятото? В 21 век? Да не говорим за семействата с малки деца и бизнеса, който търпи огромни загуби от безводието.

Чета официалното съобщение на ВиК-Варна: „Водопроводът, захранващ кв. „Аспарухово” е строен 70-те години на миналия век. Част от него е подменена в годините, включително и със средства на дружеството – по ул. „Цамблак”, под ул. „Девня” и преминаването през Стария и Новия канал на Варненското езеро и Южна промишлена зона. През юни 2013 г. беше подмене един от най-критичните участъци по проблемния водопровод – по ул. „Средец”, който бе силно амортизиран. Ремонтът бе извършен от екипи и за сметка на ВиК – Варна. През последните 10 години „Аспарухово” е кварталът, в който са инвестирани най-много средства във водопреносната и канализационна система – 21,6 млн. лева. 11,2 млн. лева от тях са по програма ИСПА и са основно в реконструкция на пречиствателната станция, констриеране на тласкател под дъното на Варненското езеро, реконструкция на 13 километра водопреносна и канализационна мрежа, изграждане на колектори. Близо 2 млн. лева са собствените средства на В и К – Варна, вложени във водопроводи и помпени станции в „Аспарухово”. 4,7 млн. лева е инвестицията на община Варна в помпена станция, тласкател и разпределителна мрежа в м. „Боровец”. Към момента има разработен технически проект за водопровод Ф500 в кв. „Аспарухово” – от бензиностанцията на „Лукойл” до помпена станция „Лазурен бряг” в м. „Карантината”. С проекта се решава в значителна степен въпросът с нормалното водоснабдяване в ниската част на кв. „Аспарухово” и дава възможност за осигуряване на допълнителни водни количества за кв. „Галата”. Стойността на проекта е 3,5 млн. лева, които трябва да бъдат осигурени с помощта на общинската администрация. В и К – Варна разработва и проект за изграждане на ново преминаване под жп ареал и бул. „Девня” по водопровода, снабдяващ „Аспарухово”.

Към тази обстойна информация се налагат няколко уточнения. ВиК-Варна е дружество с над 50% държавно участие. Възможностите на Община Варна да влияе върху решенията там не са големи. Това обаче не е проблемът в случая. Защото топката за случващото се в „Аспарухово“ все пак е в общината. Да, грижата за отстраняването на авариите, отговорността къде и как се копае е на ВиК. Но общината е тази, която е можела да се погрижи за подмяна на тръбите и намаляване риска от аварии. Защото с промените на в Закона за водите от юни 2009-а година „Общинският съвет приема програма за развитието на водоснабдяването и канализацията на територията на общината“. Кметът на града от своя страна е задължен да „разработва и предлага за одобрение от общинския съвет“ тази програма и „осъществява координацията по подготовката и реализацията на проектите за ВиК инфраструктура, които се реализират с безвъзмездна помощ чрез оперативните програми, финансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз“. Именно това не е свършено по проектите, за които става дума в съобщението на ВиК. Защо община Варна досега не е кандидатствала с такъв проект за мен е необяснимо. Както и за всички други пропуснати проекти, за които е ставало дума неведнъж.