Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Над 21 млн. лева са инвестирани във водопреносната мрежа на „Аспарухово”

Управителят на ВиК Варна Валентин Вълканов съобщи за barometar.net, че в 4 часа на 9 юли чрез телефон 112 е подаден сигнал за силен теч на питейна вода в близост до Стария канал на Варненското езеро. Веднага е насочен екип на другеството към мястото на проблема. Установен е процеп във водопровода, с дължина 1,5 метра и ширина 5 см по дъното на тръбата. За да бъде възстановен пробивът е спряно водоподаването към кв „Аспарухово”, кв. „Галата” и с. Звездица. Днес по обяд, след отстраняване на аварията, започна поетапното подаване на водата. Водопроводът, захранващ кв. „Аспарухово” е строен 70-те години на миналия век. Част от него е подменена в годините, включително и със средства на дружеството – по ул. „Цамблак”, под ул. „Девня” и преминаването през Стария и Новия канал на Варненското езеро и Южна промишлена зона.  През юни 2013 г. беше подмене един от най-критичните участъци по проблемния водопровод – по ул. „Средец”, който бе силно амортизиран. Ремонтът бе извършен от екипи и за сметка на ВиК – Варна.
През последните 10 години „Аспарухово” е кварталът, в който са инвестирани най-много средства във водопреносната и канализационна система – 21,6 млн. лева. 11,2 млн. лева от тях са по програма ИСПА  и са основно в реконструкция на пречиствателната станция, констриеране на тласкател под дъното на Варненското езеро, реконструкция на 13 километра водопреносна и канализационна мрежа, изграждане на колектори. Близо 2 млн. лева са собствените средства на В и К – Варна, вложени във водопроводи и помпени станции в „Аспарухово”. 4,7 млн. лева  е инвестицията на община Варна в помпена станция, тласкател и разпределителна мрежа в м. „Боровец”.
Към момента има разработен технически проект за водопровод Ф500 в кв. „Аспарухово” – от бензиностанцията на „Лукойл” до помпена станция „Лазурен бряг” в м. „Карантината”. С проекта се решава в значителна степен въпросът с нормалното водоснабдяване в ниската част на кв. „Аспарухово” и дава възможност за осигуряване на допълнителни водни количества за кв. „Галата”. Стойността на проекта е 3,5 млн. лева, които трябва да бъдат осигурени с помощта на общинската администрация. В и К – Варна разработва и проект за изграждане на ново преминаване под жп ареал и бул. „Девня” по водопровода, снабдяващ „Аспарухово”. „Водоснабдяване и канализация – Варна” ООД се опитва да създаде организация за възможно най-бързо отстраняване на авариите и възстановяване на водоподаването в засегнатите, имайки предвид горещия летен сезон и курортния характер на града ни и се извинява на жителите и гостите на Варна и най-вече в кв. „Аспарухово” за причинените неудобства.