Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Новият кмет на Варна Иван Портних: Всеки един варненец е мой работодател

Иван Портних положи клетва пред Общинския съвет и от днес официално е кмет на Варна. Той се закле на специално свикана за случая тържествена сесия на местния парламент. Самата клетвата е кратка, но съдържателна: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите на варненската община…“
Преди това Иван Портних беше посрещнат с овации в зала „Пленарна“ в сградата на общината. Официално му беше връчено и удостоверение от избирателната комисия, че е избран за кмет на Варна по волята на избирателите. След като се закле, Иван Портних получи и задължителните за поста атрибути – нагръдния знак на кмета на Варна и символичния ключ на морската столица. Първите думи на новия кмет бяха благодарности към всички, които му гласуваха доверие за пътя на развитие на Варна в следващите години.

„Осъзнавам, че всеки един варненец е мой работодател от днес нататък“, заяви Иван Портних от трибуната. Той обеща на всички свои съграждани, че ще работи единствено и само в техен интерес. „С правилния подход и взаимодействие с Общинския съвет, в следващите две години може да направим така, че Варна да се развива и да стане едно по-добро място за живеене. Убеден съм, че всички заедно можем да постигнем много“, подчерта новият кмет в краткото си слово пред местния парламент.

„Предстоят трудни решения. Ситуацията е трудна. Времето е трудно. Убеден съм, че с общите усилия на Общинския съвет и депутатите – Варна има силно депутатско лоби в парламента, убеден съм, че депутатите, независимо от политическата им окраска, ще поставят интересите на Варна над всичко и съвместно ще работим за това градът да се развива“, каза Иван Портних.

Според новият кмет градът трябва да започне да се развива в посока на добавената стойност, а не да разчита само на услуги и логистика. Иван Портних подчерта, че няма да допусне натиск при вземането на решения и обеща да работи в диалог с гражданите. Той помоли за няколко седмици толеранс, за да прецени какви промени са необходими в администрацията и обясни, че те ще стават поетапно, за да не се застраши функционирането й. Портних ще направи ревизия и анализ на завареното от неговия предшественик.

Първият ангажимент на кмета, часове след като положи клетва, ще бъде разрешаването на проблема с ВиК-авариите в „Аспарухово“, доколкото това е в компетенциите на общината. Иван Портних изрази категоричното си убеждение, че автомобили не бива да се допускат в Морската градина и посочи, че ще подготви заповед за целта, която да бъде направена така, че да не подлежи на отмяна и обжалване. Той заяви, че във Варна трябва да има „синя зона“, но въведена по прозрачен начин и обслужвана от 100 процента общинско предприятие. Решаването на проблема с паркирането в града Иван Портних вижда и в изграждането на нови паркоместа. Той увери, че ще намери ефективен начин да се справи и с проблема с бездомните кучета.

dnesplus.bg

dariknews.bg