Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 06.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Черна серия в „Ораново“ – загинали, ранени и осакатени миньори за 6 години

В злополучната мина „Ораново“, където днес бяха затрупани четирима миньори, неведнъж са се случвали инциденти. От миньорския синдикат често се оплакват, че условията на труд са лоши и са причина за чести нещастни случаи. На 5 март 2007 година в мината избухна взрив. Около обяд в рудника са работели 33 души. 10 от тях пострадаха сериозно. По-късно двама от тях починаха. Според спасителните екипи на рудника, които веднага са влезли в забоя, взривът е станал най-вероятно от натрупване на минен газ гризу. Прекъснати са били всички комуникации, кабели и въздухопроводи с повърхността. Миньорите, останали на земята, не са пострадали тежко.

Най-тежко пострадалите бяха откарани в „Пирогов“ за животоспасяващи операции. те получиха сериозни изгаряния. Тогавашният директор на Главната инспекция по труда Тотю Младенов обясни, че мината се проверява на всеки три месеца, защото е много опасна. На 11 март 2010 година двама миньори пострадаха при срутване на рудника. Тогава буца въглища се откърти и удари двамата копачи. Те бяха настанени в болницата в Благоевград със множество фрактури. Само ден по-късно отново се срути въглищен пласт и рани рудокопач. По-леко бяха ранени още двама негови колеги.

Два дни след това – на 14 март, други двама бяха ранени в злополучната мина. Единият от тях – на 39 години, трябваше да се раздели с крака си, който беше премазан при злополуката. Като причина за злополуката беше изтъкнато, че работниците не спазвали трудовата дисциплина. При тази черна серия Инспекцията по труда затворни временно мината, след като откри куп нарушения.

През 2010 година светът беше потресен от историята на чилойските миньори. Те бяха благополучно извадени след 69-дневен престой под земята. В началото на 2011 година мината край Симитли се размина на косъм от подобен сценарий. На 7 януари 2011 година се срути главната галерия на мината. Тогава по чудо нямаше пострадали. Аварията в най-голямата въгледобивна мина “Ораново” по щастливо стечение на обстоятелствата се размина без жертви или затрупване в галериите на миньорските смени. Срути се е главната събирателна галерия, като е бил отрязан достъпът до добивните участъци. За щастие инцидентът стана по време на новогодишните празници и затова няма пострадали.

blitz.bg

Снимка – dariknews.bg