Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Как работи общественият посредник на Община Пловдив

От юридическия отдел на Община Пловдив бяха любезни да предоставят информация за дейността на обществения посредник /омбудсман/ на общината касаеща гражданите. Както www.briz15.com вече писа в много общини на България има омбудсмани, за разлика от Варна.

С какво се занимава институцията?

В своята дейност Общественият посредник е независим и се подчинява на Конституцията, българското законодателство и ратифицираните международни договори, като се ръководи от личната си съвест и морал, защитавайки с предвидените в закона средства правата и интересите на гражданите, когато те се засягат от държавните и общински органи, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги –  В и К, Електроразпределение, Топлофикация, БТК, здравеопазване, образование, социално подпомагане, търговска дейност, дейност по охрана, безопасност на движението, строителство, в т. ч. незаконно.

Общественият посредник осигурява равни възможности за гражданите да защитят правата и законните си интереси; Проявява коректност към страните по жалбите, като ги уведомява за намеренията и действията си, изслушва ги и зачита съображенията им, а при необходимост им предоставя и възможности за преосмисляне на собствените позиции.По изрично желание на гражданите се запазва дискретност за имената им и за други данни с конфиденциален характер.

Общественият посредник може да:

Посредничи между органите на местно самоуправление и местната администрация и засегнатите лица за отстраняване на допуснати нарушения;
Прави предложения и препоръки за отстраняване условията, които създават предпоставки за нарушения на правата и свободите на гражданите;
Уведомява националния омбудсман, ако случаят не е от неговата компетентност;
Уведомява органите на МВР или на прокуратурата, ако има данни за извършено престъпление;
Търси съдействие от медиите, от държавни и граждански организации.

Общественият посредник няма отношение към:

Проблеми от личния живот на гражданите;
Проблеми, по които има заведено съдебно дело или влязло в сила съдебно решение;
Анономни жалби и сигнали, както и такива за нарушения, извършени преди повече от две години;
Защитата на жалбоподатели в съда.

Общественият посредник се избира за срок от 4 години с възможност за повторен мандат и носи отговорност за своята работа пред гражданите на Община Пловдив и Общинския съвет, пред които публично се отчита.

briz15.com