Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Всеки лев от бюджета ще бъде харчен с максимален обществен интерес

Всеки лев на варненския данъкоплатец ще бъще харчен с максимален обществен интерес, за да носи максимален обществен ефект и резултат. Тази увереност изрази в ефира на Дарик новият кмет на Варна Иван Портних, който ще управлява града през следващите две години. В първото си интервю като кмет Иван Портних потвърди намеренията си от предизборната си програма. Юристите в Община Варна работят по съставянето на нова заповед за забрана на автомобилите в Морската градина, заяви в ефира на Дарик кметът Иван Портних. Нейното изготвяне се налага, след като съдът отмени досегашното ограничение, влязло в сила преди година с подписа на бившия градоначалник Кирил Йорданов.

Проблемът с местата в детските градини може ще бъде решен за шест месеца, категоричен е Иван Портних. Това е срокът, който той самият постави още по време на предизборната кампания. Според Иван Портних за сметопочистване се отделят сериозни суми, но ефектът не е задоволителен. На среща с районните кметове през седмицата ще бъде обсъдено увеличаване на техните правомощия при разпределяне на средствата. Общинският бюджет за 2013 г. ще бъде изпълнен, като към момента събираемостта на местните данъци и такси е с 5 % по-голяма от същия период през миналата година, обяви Портних. Според него много възможности за по-енергоспестяващо градско осветление са пропуснати във времето, но през новия програмен период Варна може да се възползва от тях.
Със запълване на улични дупки е започнал мандатът на новия кмет. Той обаче възнамерява подходът да бъде сменен и да се работи за цялостно преасфалтиране на проблемните участъци.

В края на активния туристически сезон ще започне цялостно обновяване на бул. „Княз Борис I“, което ще е и първият етап от реализацията на проекта за пешеходния ринг, обяви още кметът. Иван Портних очаква подкрепа от Общинския съвет по важните теми за града. „По конкретните проекти не вярвам да има противодействие. Вярвам, че съветниците ще гледат първо интересите на града, а после партийните”, коментира кметът. Той определи като „спекулации” информациите за тайна среща между него, общинският съветник Янко Станев и опонентите му на изборите Христо Бозов и Веселин Марешки, които бяха тиражирани в някои медии.

Иван Портних отказа да коментира жалбата на Бозов за касиране на изборите, тъй като, по думите му, по нея трябва да се произнесе съдът. Новоизбраният кмет обаче напомни отново, че резултатите от вота са показали къде е упражняван контролиран вот и в чия полза е бил той. На призива на лидера на ДСБ Радан Кънев кметът да се противопостави на Южен поток, за да докаже, че е десен, Иван Портних отговори на свой ред задочно. „Ще напомня само, че политическата формация, която г-н Кънев представлява, се обяви в посока отмяна на мораториума за шистовия газ. Би ми било интересно да чуя тяхната детайлна позиция по този въпрос.“

dariknews.bg