Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Плевнелиев описа на английски България като член на Съветския съюз

В опита си да изпише вежди президентският пресцентър избоде очи с публикуването на аудиозаписа от интервюто на Росен Плевнелиев пред „Уолстрийт Джърнъл“, което президентът дава на английски. В него държавният глава представя България като „член на Съветския съюз“, а българите са описани като хора със специален ген – много интелигентни, но неспособни да се организират. Медийната изява на държавния глава се превърна в скандал, след като американското издание го цитира, че е готов да назначи нов служебен кабинет. От президентството излязоха с опровержение и публикуваха пълния запис на интервюто. Вчера от „Уолстрийт Джърнъл“ отхвърлиха обвиненията в некоректност.

В записа на президентския сайт Плевнелиев никъде не споменава изречението, цитирано в американското издание. Президентът говори на два пъти за служебно правителство, но и в двата случая се има предвид кабинетът на Марин Райков. Част от недоразуменията в това интервю идват и от недотам добрия английски на президента. Остава загадка защо държавният глава е предпочел да се изразява на чужд език, а не е ползвал услугите на преводач.

„Българите са много приятелски настроени. Българите са също така много интелигентни хора. Проблемът е, че ние сме толкова интелигентни и генът на българите е много специален, но както казват: добри хора, но не толкова добре организирани“, обяснява Плевнелиев на журналиста Шон Карни. Особено шокира твърдението му, че „в продължение на много години бяхме изключително силно зависими като член на Съветския съюз“.

През по-голямата част от разговора Плевнелиев се старае да изтъкне своите заслуги за постигане на съгласие в обществото и ролята си на обединител. Обяснява и как гражданското общество в България се е превърнало в истински коректив на властта. След това държавният глава се отдава на спомени за февруарските протести: „През февруари отидох на платформата с протестиращите. Бях там, на платформата, и крещях (смее се), опитвайки се да им кажа нещо, и те ми крещяха (смее се), но накрая доказах, че съм смел президент, който не се страхува да отиде дори на платформата, когато моята нация се нуждае от това“. В същото време изразява съжаление за последните сблъсъци между полиция и протестиращи около парламента: „Това няма нищо общо с демократичния протест. И тези провокации, аз имам искреното желание и подкрепата на всички институции, че няма да се повторят никога повече“.

В интервюто за „Уолстрийт Джърнъл“ президентът за първи път признава, че един от основните му мотиви срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е бил рискът от проникване на руско влияние у нас. Плевнелиев разказва как назначаването на медийния олигарх изкарало хората на улицата и засилило опасенията за влияния от „изток от София“, „защото г-н Делян Пеевски е партньор в неговата голяма група с руски банки и руски бизнеспартньори“.

Журналистът проявява интерес дали в тази тревожна ситуация президентът не се подсилва със здравословна храна, явно намеквайки за по-ранните му признания, че яде няколко вида диетичен хляб. Плевнелиев се оплаква, че не може да се храни правилно заради натрупалото се напрежение. „Стресиран съм. Не знам какво ще стане след час. Не знам какво ще стане утре. Нали виждате, 40 дни на протест отвън и хората казват: „Те не ни чуват“.

Плевнелиев хвали и постиженията на българското общество в технологично отношение, като изтъква, че България е на 7-о място в света по скоростен интернет, 5.5 млн. българи имат достъп до мрежата, а 2.7 милиона са във „Фейсбук“.

segabg.com