Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Скандални нарушения в европроектите откри кметът на Варна

За „сериозни щети, нанесени на общинския бюджет“ алармира вчера на пресконференция кметът на Варна Иван Портних. 50 дни след встъпването си в длъжност той обобщи състоянието на европроектите, по които в момента се работи на територията на общината. „Грешки“ при проектирането и изпълнението на обектите заплашват осигуреното финансиране, което освен загуба на спечелени европари може да донесе на градската хазна и неустойки на стойност няколко милиона лева. Най-сериозно като сума е положението с дълбоководното заустване на отходните води на Златни пясъци. Проектът на стойност 8 млн. лева е в задънена улица, усвоени са много малка част от парите, забавянето е огромно и в изпълнението има сериозни технически проблеми, обобщи Иван Портних проверката, направена от екипа му. Според него има реална заплаха Варна да загуби неусвоената сума, а също да плати за сметка на общинския бюджет финансови корекции, достигащи до 20% от стойността на обекта. Търсим спешно решение на проблема, ежедневно сме във връзка с управляващия орган и екоминистерството, заяви кметът. Провалът с дълбоководното заустване ще осуети и финансирането от 30 милиона за втория етап от проекта – изграждане на нова пречиствателна станция за най-големия курорт по Северното Черноморие.

Друг скандален проект е реконструкцията на басейн „Приморски“, претърпял прекалено много изменения след приемането му, което довело до нови и нови средства, наливани от общинската хазна за все отлаганото довършване. Проблем има и с детската ясла във „Владиславово“, която е почти изградена. Оказва се обаче, че тук липсва опорната стена, указана в проектните книжа като съществуваща. Вместо нея в парцела строителите се натъкнали на високоволтови кабели, липсващи в проектната документация, които сега трябва да бъдат преместени за сметка на общината, тъй като договорът с проектантите е подписан така, че не може да им се търси отговорност за зле свършената работа.

Липсата на контрол и синхронизция на отделните дирекции и институции, отговорни за обектите, довели до сериозни щети за бюджета на града, категоричен е кметът. От една страна сгрешените проекти водят до неспазване на сроковете, което се наказва с неустойки, а от друга – пропуските налагат непланирано дофинансиране за сметка на местната хазна. След края на проверките новата кметска администрация ще потърси съдебна отговорност за „пропуските“, които Иван Портних не се ангажира да квалифицира като умишлени или плод на небрежност и некомпетентност.

„Интересно четиво“ получил той в понеделник от Агенцията за държавна финансова инспекция. Докладът от 250 страници, анализиращ дейността на Община Варна в периода от 2009 до 2012 г., съдържа нови тревожни констатации. Най-скандалният пример е „образователен център“ на улица „Розова долина“ в „Аспарухово“, от който в момента са останали само бетонната основа и колоните, въпреки, че по документи е заложен като преместваем обект. Помещението, замислено и като място за цигански сватби и кръщенета, струва над 700 000 лева или 2000 лева на квадратен метър. Според ДФИ изпълнителят е бил избран, предлагайки нереално кратки срокове на изпълнение, нереално висок гаранционен срок на постройката и рекордно висока цена за изпълнение. В същото време фирмата-изпълнител вече е осъдила общината за полагащата й се за строителството сума. Същата фирма усвои над 6 млн. лева за ремонт на така нареченото СУПЦ, което, макар и предназначено за хора с увреждания, все още е без асансьори, рампи за инвалиди и отопление. Срокът за изпълнение на обекта е бил 2 месеца, а гаранцията за все още невлезлия в експлоатация обект е…. 70 години. Всички скандални констатации на държавните финансови инспектори ще бъдат оповестени след изтичането на 14-дневния срок за възражения.

Пред провал е и проектът за построяване на 7 къщички – защитени жилища за 98 варненци с леки умствени здравословни проеблеми. Заради нереалните сметки за изграждането им е пропаднала обществената поръчка за избор на изпълнител. Новият търг вече е насрочен и в петък е минал първият етап, в който са се включили 17 фирми. Дори и при липса на съдебни процедури по обжалване на избора на изпълнител пак е под въпрос къщичките да бъдат изградени до крайния срок – 14 февруари 2014 г.и парите да бъдат усвоени. Няма проблеми с изпълнението на приходната част на бюджета, оповести още Иван Портних днес. Засега не е ясно дали ще се наложи актуализация на заложените за 2013 г. суми.

varnautre.bg