Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2020
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558
USDUSD11.7817
GBPGBP12.1793
CHFCHF11.8484

Анкета

Приемате ли строгите мерки, които прилага държавата в борбата с коронавируса?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Лобистът на Моника Станишева – Петер Хохегер получи 2,5 г. затвор

Районният съд във Виена осъди на две години и половина затвор лобиста Петер Хохегер. Това станало по време на завършилия в ранните съботни часове процес за тайните политически дарения, които „Телеком Аустриа“ е дала за партията „Съюз за бъдещето на Австрия“. Съдът прие, че по време на изборната кампания през 2006 г. с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции партията е получила 960 000 евро, съобщи в. „Преса“. Присъдата на Хохегер е заради облагодетелстване и фалшиви показания, дадени пред антикорупционната комисия на парламента.

До последно Хохегер отричаше да е участвал в схемата за тайно спонсориране на партията, но съдът прие, че той е действал умишлено. Освен лобиста, чиято присъда е най-дълга, осъдени бяха още бивш депутат, рекламен бос и говорителят на тогавашния министър на правосъдието. Националистическата партия „Съюз за бъдещето на Австрия“ бе осъдена да плати глоба от 960 000 евро.

Това е една четвърт от бюджета й за изборите, които са на 29 септември. Петер Хохегер доби популярност в България, след като стана ясно, че е лобирал за влизането на България в Европейския съюз срещу хонорар от 1,5 млн. евро по два договора от 2006 и 2008 г., подписани от кабинета „Станишев“. Случаят „Хохегер“ бе обсъждан и в специална анкетна комисия, която бе създадена в предишния български парламент.