Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Стана скандал за почетно гражданство на Варна

Удостояването със званието „Почетен гражданин на Варна“ на спортния деец Тодор Тодоров се превърна в грозен скандал на днешната сесия на Варненския общински съвет. Тодоров е един от треньорите на легендата в спортната гимнастика Данчо Йовчев. Нареждането му до баскетболната легенда на Варна Симеон Варчев обаче беше посрещнато на нож от бившата общинска съветничка Веселина Савова. Варчев също бе отличен с почетно гражданство, по случай 100-годишнината на „Черно море“. Савова, която съвместява ролите на медиен бос и активен гражданин, заяви, че Тодоров е „най-малко достойния“ от наградените. И директно заяви, че мястото му не е редом до името на Варчев.

Думите й бяха подети от групата съветници на БСП и местни парламентаристи останали без партии. Проблемът идва от там, че Тодоров не беше одобрен за званието „почетен гражданин“ на заседанието на спортната комисия. Тя остави този въпрос да бъде решен на сесията на местния парламент и днес съветниците с едно гласуване присъдиха почетните званията за Варчев и Тодоров.

Първоначално името на Тодоров беше сред имената на още 20 изтъкнати ветерани на варненския спорт, предложени за удостояване със златни и сребърни почетни знаци на Варна. Едновременно с това обаче федерацията по спортна гимнастика предложи Тодоров и за „почетен гражданин“.

От ГЕРБ защитиха Тодоров, като подчертаха, че е един от треньорите на Данчо Йовчев. И разясниха, че подготвянето на спортист, който е спечелил почти всички възможни международни отличия и призове е достоен аргумент за удостояване с почетно гражданство. Гербаджиите възроптаха и срещу опита да бъдат противопоставяни имената на двама изтъкнати спортни дейци и то по чисто политически причини. В крайна сметка и Варчев, и Тодоров ще бъдат удостоени със званието „Почетен гражданин на Варна“, според решението, което беше гласувано на сесията на местния парламент.
dnesplus.bg