Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Иван Портних: Парите на данъкоплатците са харчени по нелогичен начин

„Във Варна няма проект в реализация, който да е издържан документално. В работата по общинските обекти е липсвал контрол, а това са парите на данъкоплатеца, които са харчени по един не съвсем ясен и логически издържан начин.“ Това каза днес кметът на морската столица Иван Портних. Той представи абсурдната ситуация, при която множество изградени или почти завършени обекти, не са въведени в експлоатация, поради грешки от страна на администрацията. Такъв е случаят със закрития басейн „Приморски“, който е готов от гледна точка на строителната част, но няма строителен надзор. „Документално нещата стоят абсурдно. Първоначално басейнът не се е вписвал в контура на петното, предвидено за строителството му. Тепърва трябва да се отразят корекциите, направени в хода на строителството на първоначалния обект,“ посочи Портних.

Той даде пример за текущото положение и със залата за бадминтон. Тя в момента е замразена, тъй като е извършено строителство без да има технически проекти. Подобна е ситуацията със залата за скуош, която е готова, но не е въведена в експлоатация.

„Общо взето няма нито един проект, който да е в ход на реализация и който да изглежда издържан документално. Това в момента е една от основните теми пред администрацията – всички тези проекти да бъдат доведени до нормален и логичен завършек.

Яслата, която се строи в квартал „Владиславово“ има несъответствия между проект и реализация. Проблем има и със Спортната зала в училище „Елин Пелин“. Оказва се, че потокът от продукти за кухнята на школото преминава през залата, което е недопустимо с оглед на здравните изисквания. Напомням за дълбоководното заустване, където все още продължава сагата,“ каза още кметът.

В отговор на журналистически въпрос Портних потвърди, че отговорност за част от тези проекти носи Богдан Караденчев, като ресорен зам.-кмет. Кметът добави, че най-важното към момента е да се излезе от унаследената ситуация без да бъдат нанесени финансови щети на общинския бюджет.

dnesplus.bg