Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Моника Панайотова: Варна има всички шансове да стане Европейска младежка столица

На 25 септември 2013 г. евродепутатът Моника Панайотова (ЕНП/ГЕРБ) присъства на представянето на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица за 2016 г., което се проведе в Европейския парламент. Събитието беше придружено с откриването на изложбата “Free Flow Youth”, разкриваща креативната младежка енергия на града. Г-жа Моника Панайотова подкрепя кандидатурата на Варна и напомня, че морската ни столица е единственият български град, достигнал до финала. Евродепутатът отговори на въпроси свързани с кандидатурата на Варна:

Знаете ли какво е Европейска младежка столица?

Европейска столица на младежта е инициатива на Европейския младежки форум, която се провежда от 2009 г. насам. Титлата, която се присъжда на европейски град за период от една година, дава шанс на града да покаже своите културни и исторически ценности през призмата на младежкия поглед. Името Европейска младежка столица определя града-победител като най-прогресивният младежки град на континента. До момента Европейски младежки столици са били Ротердам, Холандия (2009), Торино, Италия (2010), Антверпен, Белгия (2011) и Брага, Португалия (2012), Марибор, Словения (2013). Избрани са и следващите младежки столици за 2014-та година- Градовете Солун (Гърция) и за 2015-та година- град Клуж Напока в Румъния.

Знаете ли, че Варна кандидатства за европейска столица за младежта?

Град Варна има всички шансове за победа. Разположението му по северното крайбрежие на Черно море, както и богатите природни ресурси, го превръщат в един от най-известните курортни центрове в Европа и най-големия в черноморския регион. Едновременно с това той е пресечна точка на пътя между Близкия Изток и Западна Европа.

Морската столица е сред водещите младежки центрове в България, тъй като на територията й се намират пет от общо петдесет и пет висши училища в страната (Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Висше военноморско училище „Никола Вапцаров“, Икономически университет, Медицински университет „Професор доктор Параскев Стоянов“, Технически университет). Младежкият дух и ентусиазъм се развиват и с подкрепата на местната власт в лицето на един от най-младите кметове – Иван Портних. Сред основните акценти в работата му е Варна да се превърне в дестинация за младите хора от Европа.

Изграденото сътрудничество и съвместната работа на 38-те варненски младежки организации, представители на местната власт в лицето на Община Варна, ентусиасти и доброволци намира израз в организирането и провеждането на ежегодния младежки фестивал в града, чиято цел е да подкрепя, развива и насърчава младежки автори и творци с изявени интереси в областта на културата, спорта и неформалното образование, като им осигурява сцени и възможност за изява на техните таланти и умения.

Знаете ли, че екипът от млади хора, съвместно с община Варна вече са на финалната права?

Участието на град Варна в конкурса за 2016 г., организиран от Европейския младежки форум, продължава и в следващия, втори кръг. Градовете, които преминават първия кръг – Badajoz (Испания), Galway (Ирландия), Ganja (Азербайджан), La Laguna (Испания), Варна (България) и Вилнюс (Литва) – ще продължат да се конкурират за получаване на титлата, като ще имат възможност да представят програма с културни, социални и политически събития, свързани с младежта. Победителят в конкурса за Европейска младежка столица за 2016 г. ще бъде обявен на 27 ноември 2013 г.

Как може да помогне всеки от нас?

Като разкаже на свои приятели от чужбина за Варна, за нейния дух, за прекрасните младежки инициативи, които са се случвали през годините, като стане своеобразен “посланик на морската столица” пред своите познати и приятели. Ако пък си част от организация, може да направиш инициатива в подкрепа на кандидатурата, допринасяйки за младежкия дух в града. Ако си от бизнеса можеш да помогнеш на млади хора с идеи по темата.

Акцентът в надпреварата за определяне на Европейска младежка столица се поставя върху възможността именно младите хора да демонстрират на национално, регионално и европейско ниво не само своите възможности в различни области, но и да подчертаят предимствата на града, в който живеят чрез различни художествени прояви от културното богатство на своята държава.

Какво правим ние като евродепутати?

На 24 септември 2013 г. в Европейския парламент в Брюксел бе открита изложбата „Free Flow Youth“, организирана като част от дейностите за популяризиране на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица за 2016 г. В резултат бе постигнато обединение от всички 18 евродепутати от България, които подписахме съвместно писмо в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска младежка столица и имаме готовност да сме полезни на европейско и национално ниво за каузата „Варна“.

Вече редица български и чужди евродепутати, официални гости, както и служители в европейските институции и органи, които излъчват свои представители в журито на конкурса „Европейска младежка столица“, имаха възможността да се запознаят с кандидатурата на Варна.