Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

ГЕРБ-Варна организира ХIII турнир по ускорен шах

   ХIII издание на турнира по ускорен шах, организиран от ПП ГЕРБ – Варна,  ще се състои на 1 декември /неделя/ в зала 20 на Двореца на културата и спорта. Записването на участниците започва в 11,30 ч. В надпреварата ще се включат шахматисти от Шумен, Добрич, Балчик и Сливен, както и много варненски почитатели на древната игра. Участие към момента са потвърдили и международни майстори като Димитър Карапчански, Иван Янакиев и Валентин Памбукчиян. Турнирът се организира от майсторите на спорта Георги Недев, кмет на централния район “Одесос“, и д-р Руслан Тошев, който е ръководител на общинската структура на ГЕРБ-Варна в същия район.

Надпреварата ще се проведе по швейцарска система в 7 кръга в съответствие с правилника на шах на ФИДЕ и регламента на ускорения шах. Контролното време е 16 минути на състезател за завършване на партията. За съставяне на двойките за игра се използва специализираната компютърна програма „Swiss Perfect“. Играе се с механични и електронни часовници. Класирането ще е в зависимост от набраните точки на отделните партии. В случай на равенство ще се прилагат последователно следните допълнителни показатели: 1. „Медиана-Бухолц“, 2. „Бухолц“, 3. По-голям брой победи, 4. Коефициент на натрупване, 5. Бергер.

Призовата тройка ще бъде удостоена със специални купи, но са предвидени и много други награди. Отличени ще бъдат най-добрата шахматистка, както и победителите сред старейшините и състезателите до 12 и 14 години. Турнирът, организиран по традиция от ПП ГЕРБ-Варна, вече се утвърди като запазена марка на варненския шахмат. В различните издания на надпреварата са участвали много известни шахматисти, включително и гросмайстори. Сред победителите през годините бе и гм Васил Спасов – световният шампион за младежи, прославил Варна преди четвърт век.