Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Младежите не вярват в медиите, сочи проучване

Младежите са с много ниско доверие в медиите. Това сочи проучване за медиите в света на младите, представено в събота от Асоциацията на европейските журналисти – България. От организацията уточниха, че изследването не е представително, осъществено е в интернет през август т. г. Участвали са 1200 младежи, 54 представители на медии и 32 представители на младежки организации. Според данните младежите от 15 до 19 години имат най-високо доверие към медиите и колкото повече расте възрастта и образователният ценз, това доверие спада. Същото се отнася и за наличието на телевизор в дома – с нарастването на възрастта процентът на имащите телевизор спада.

Младежите между 25 и 30 години се доверяват на интернет медиите, вместо на традиционните. Всички анкетирани смятат, че образът на младежите в българските медии е много лош. Друг извод от проучването е, че тийнейджърите не разпознават езика на омразата в медиите – повечето от тях отбелязват, че никога не са срещали език на омразата в медиите, докато такава липса регистрират само 10 процента от по-големите.

Много ниска е подкрепата за младите журналисти от гражданския сектор и младежките организации, констатира още изследването. Те много рядко дават финансова подкрепа за млади журналисти, правят обучение или ги подпомагат по някакъв начин. Основната дейност на младежките организации към медиите е мониторинг. Допитването е установило, че има голямо разминаване между това, което медиите смятат за интересно за младежите и това, което младежите искат да виждат в тях. Според 65 процента от представители на медиите младежите се интересуват от забавление. Младежите, от своя страна, пък декларират, че биха искали да виждат повече информация за политика, бизнес развитие, образование, здравеопазване.

dir.bg