Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Шест слабоизвестни факта за Нелсън Мандела

Нелсън Мандела е световно известна личност и много подробности от неговия живот и кариера са известни на световното общество. Но има шест неща, които може и да не знаете за лидера на ЮАР, отбелязва БиБиСи. Той е бил страстен фен на бокса. Като млад Мандела е бягал дълги разстояния и се е боксирал. Дори през 27-те си години в затвора, той се е упражнявал всеки ден. „Не се радвах толкова на насилието в бокса, колкото като наука. Интригуваме с това как човек се движи, за да се защити, как използва стратегия за атака и защита, какво темпо развива по време на мач“, пише той в автобиографията си Long Walk to Freedom.

Той също отбелязва, че основният му интерес в бокса е тренировката.  В музея на Мандела може да се види шампионския колан на американския боксьор Шугар Рей Ленард. Неговото оригинално име не е Нелсън. Холилала Мандела е 9-годишен, когато учител в първоначалното Методистко училище, където той учи в Куну, ЮАР, му дава английското име Нелсън според традицията, при която на всички ученици се дава християнско име.

Това е често срещана практика в ЮАР и други части на континента, тъй като чужденците могат по-лесно да го произнасят. Холилала не е често използвано име в ЮАР. То е от езика Xhosa, един от 11 официални в страната. Той се говори от 18% от населението. Означава „издърпване на клоните на едно дърво“, но в колониализма го превеждат като „човек, който създава проблеми“. Обаче Мандела често е наричан с неговото племенно име Мадиба, което се използва в ЮАР за уважение на личността.

Мандела е в списък на терористи на САЩ до 2008 година. Преди това Мандела е можел да посети САЩ само със специално разрешение от държавния секретар, защото Африканският национален съвет е бил определен като терористична организация от бившото правителството на ЮАР. Отмяната е въведена като законопроект от Хауърд Берман, председател на Комисията за външни отношения към Камарата на представителите, който обещал да „изчисти унижението“.

Роналд Рейгън включва Африканския национален съвет в списъка през 80-те години на XX век. Мандела забравил своите очила, когато е освободен от затвора. Той е освободен на 11 февруари 1990 година след години на политически натиск срещу апартейда. Очилата на Мандела за четене са оставени в затвора.

Мандела и неговата бивша жена Вини са закарани в центъра на Кейптаун, за да произнесат реч пред събралото се множество. Но когато той изважда речта си, Мандела осъзнава, че си е забравил очилата и взема на Вини. Бившият лидер на ЮАР се обличал като шофьор, за да заблуди полицията. След като започва да действа тайно срещу правителството, Мандела има способността да се дегизира и да заблуждава полицията, което му печели и прякора „Черното огнивче“.

Мандела е използвал фалшив паспорт с името Дейвид Моцамая. Той се е дегизирал като шофьор и пътувал в страната незабелязан от властите. Никой не е знаел, че Мандела действа с фалшива самоличност, докато е разкрит и арестуван по-късно. Мадиба е имал адвокатска кантора, но му е отнело години да взема диплома. Мандела е учил право в продължение на 50 години от 1939 година.

Две години обучение по право в университет му е позволило от август 1952 година заедно с Оливър Тамбо да отворят първата кантора за чернокожи в Йоханесбург – Мандела и Тамбо. Окончателно завършва образованието си в затвора през 1989 година.
news.bg