Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Сблъсъци пред Областната администрация във Варна

Напрежението пред Областна администрация екскалира. Има сблъсъци между протестиращите срещу губернатора Иван Великов и полицията, която пази сградата. Около 30 човека се събраха в 10 часа, за да изразят недоволството си от решението на Великов да спре решенията на последната сесия на Общинския съвет във Варна, сред които и това за промяна на туриските имена на някои местности на територията на общината. След началото на протеста, предвождан от общинския съветник Костадин Костадинов, областният управител покани на разговор трима представители на недоволните. Това взриви присъстващите и те опитаха да нахлуят в сградата, но бяха спрени от четирима полицаи, преградили стълбището към втория етаж, където е кабинетът на губернатора.

10.30 Още 10 полицаи дойдоха като подкрепление на първите. Преди това около 10 от протестиращите успяха да пробият и да влязат в залата за среща с областния. Там Костадин Костадинов го попита колко пъти е идвал при него турският консул в Бургас. Великов отговори, че са се срещали веднъж, но той бил дошъл само да се представи и да се запознаят. Същата била целта на посещението и на турския посланик.  На въпроса на общинския съветник дали му е бил оказан натиск от страна на ДПС, областният отговори, че е член на БСП.

„Ще сезирам прокуратурата заради безпрецедентния акт, извърен от областния управител, който бих определил като злоупотреба с власт. Иван Великов нарушава правата на варненци като връща решението на Общинския съвет, с което се намаляват такса смет и данъците за колите“, заяви Костадин Костадинов. Преди това той поиска оставката на областния управител. На въпрос дали ще я подаде Великов отговори: „Няма да е скоро, или по-скоро въобще няма да подам. Ако Министерски съвет ме освободи, ще си тръгна, но не и сам“.

10.45 Според Костадин Костадинов областният управител се опитал да го избута надолу по стълбите от втория етаж. „Вие ме ритахте по кокълчетата и ме настъпвахте“, контрира пък Великов. След това двамата преминаха в словесна битка, която стигна и до темата кой е „по-голям“ юрист от двамата. „Аз пък съм завършил право в Софийския университет с диплома 5.64“, извиси глас Великов, явно за да омаловажи юридическите познания на опонента си, завършил във Великотърновския университет.

„Ако Общинският съвет отново гласува тези решения, пак ли ще ги върнете?“, попита Костадинов. „Ако не са спазени процедурите – да“, отсече областният, който оспори сесията заради това, че тя била в петък вместо в сряда, както обикновено. „Ако сесията започне в 9 и 5 часа, вместо точно в 9, пак ли ще оспорите?“, настояваше Костадинов. „Ще се научите да спазвате процедурите. Почнете в 9 и 5 и ще мислим тогава дали ще оспоря“, не отстъпваше Великов.

Той обвини протестиращите в хулиганство и дори, според Костадинов, поискал всички да бъдат арестувани. „Дойдохте, изцапахте тук, сега трябва да почистите“, заяви областният, очевидно визирайки хартиените червени фесове, с които го замерваха протестиращите.

varnautre.bg