Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Андрей Ковачев пита Европейската комисия за правото ни на достъп до качествена медицинска грижа

Българският евродепутат Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ отправи писмен въпрос до Европейската комисия относно ролята й за постигането на напредък при осигуряването на равен достъп за всеки европейски гражданин до качествено здравеопазване. Това е право, гарантирано в Хартата за основните права на Европейския съюз. Реалността в страните-членки обаче е друга – разликите в качеството на медицинската грижа за пациентите са сериозни. Неравният достъп до здравеопазване се отнася до различното качеството на медицинските услуги – диагностика, лекарства, медицинска апаратура и болнична инфраструктура, – които пациентите получават.

Въпросът на българския евродепутат от ГЕРБ е част от парламентарната му дейност в областта на здравеопазването. През юни 2013 г. Андрей Ковачев, съвместно с българската Национална пациентска организация и Европейският пациентски форум, организира конференция в Европейския парламент, посветена на здравните неравенства, която даде началото на Партньорство на европейско ниво за равен достъп до здравеопазване, обединяващо заинтересованите от решаването на проблема страни и институции.

Акцент във въпроса си Андрей Ковачев поставя върху работата на Европейската комисия за установяване на самите неравенствата. „Не можем да решим проблема, без да знаем в какво се изразява той, с какви специфични трудности се сблъскват пациентите в отделните страни-членки“, смята евродепутатът. Според него, поради ограничените правомощия на институциите на ЕС да вземат решения в тази област политиките на ЕС не отделят нужното внимание на този въпрос, за разлика от здравето на животните например.

Към въпроса се присъединиха и други евродепутати, сред които координаторът на ЕНП в парламентарната Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните Петер Лизе (Германия), бившият словенски министър-председател Алоиз Петерле също от ЕНП, както и малтийката Клодет Абела Балдачино от Групата на социалистите.

По инициатива на Андрей Ковачев на 28 януари 2014 г. в Европейския парламент в Брюксел се очаква да се състои дискусия по проблемите в неравния достъп до качествено здравеопазване в страните от ЕС и страните-кандидатки. Евродепутати, ангажирани с проблема, ще обсъдят стъпките, които европейските институции трябва да предприемат в следващия мандат на Европейския парламент и на Европейската комисия за преодоляване на тези неравенства.

barometar.net